Diós-körtés-szőlős rétes
Hozzávalók:
- 2 rúdhoz: 50 dkg szőlő
- 2 nagyobb körte
- 20 dkg dió
- 10 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 evőkanál vaj
- 1 csomag réteslap
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szemeket kettévágjuk és kimagozzuk. A körtét meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kivágjuk a magházát, a húsát kb. fél cm-es szeletekre aprítjuk. A diót durvára vágjuk. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal. A vajat felolvasztjuk. A réteslapokat lisztezett deszkán kiterítjük, két részre osztjuk, a két tekercshez. Laponként megkenjük olvasztott vajjal, majd a vajas lapok fél oldalára rászórjuk a zsemlemorzsát. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük. A töltelék hozzávalóit a cukros fahéjjal egy tálban összekeverjük, majd egy-egy csíkban elosztjuk a zsemlemorzsán. A tetejét megkenjük a tejföllel és óvatosan, de szorosan feltekerjük a rudakat. A tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A sütőben aranysárgára sütjük kb. 35-40 perc alatt. Kivesszük és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Hasonló receptek
Gyümölcstorta
Desszert, Közepes
Laktózmentes, Tejmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Répatorta
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Mogyorómentes
Tejberizs
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Vesebetegség, Hízókúra, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes