Francia rakottburgonya
Hozzávalók:
- 3 kg burgonya
- 15 tojás
- 1 liter tejföl
- 25 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- szerecsendió
- fehérbors.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük (kb. 1 óra), valamint a 10 tojást is keményre főzzük. Ezalatt a maradék 5 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. 15 dkg vajat habosra keverünk, ebbe belerakjuk a tojássárgáját, a tejfölt, fehérborssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük és a végén belekeverjük a tojásfehérje keményre vert habját. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és belerakjuk a tejfölös szószba (kb. 2 burgonyánként érdemes 2-3 csipet sót is belerakni, mert így el lehet kerülni az utána sózást). A 10 kemény tojást szintén felszeleteljük és belerakjuk a szószba. Egy jókora jénai tálat kikenünk kb. 5 dkg vajjal és beszórjuk a kivajazott tálat zsemlemorzsával. Közben a sütőt 200-210 °C-fokra melegítjük (gázsütőn a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonyás szószt a tálba, a tetejét megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és kb. 40-45 percig sütjük. A végén érdemes 3-4 percig grillezni a tetejét, mert ettől szép színe lesz. Ezután kivesszük a sütőből és 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya magába szívhassa a szószt.
Hasonló receptek
Brokkolis lazac
Egytálétel, Könnyű
Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Sült rizs csirkével, sonkával
Egytálétel, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Citrusba töltött vegyes rizs
Egytálétel, Könnyű
Vesebetegség, Májproblémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes