Francia rakottburgonya
Hozzávalók:
- 3 kg burgonya
- 15 tojás
- 1 liter tejföl
- 25 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- szerecsendió
- fehérbors.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük (kb. 1 óra), valamint a 10 tojást is keményre főzzük. Ezalatt a maradék 5 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. 15 dkg vajat habosra keverünk, ebbe belerakjuk a tojássárgáját, a tejfölt, fehérborssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük és a végén belekeverjük a tojásfehérje keményre vert habját. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és belerakjuk a tejfölös szószba (kb. 2 burgonyánként érdemes 2-3 csipet sót is belerakni, mert így el lehet kerülni az utána sózást). A 10 kemény tojást szintén felszeleteljük és belerakjuk a szószba. Egy jókora jénai tálat kikenünk kb. 5 dkg vajjal és beszórjuk a kivajazott tálat zsemlemorzsával. Közben a sütőt 200-210 °C-fokra melegítjük (gázsütőn a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonyás szószt a tálba, a tetejét megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és kb. 40-45 percig sütjük. A végén érdemes 3-4 percig grillezni a tetejét, mert ettől szép színe lesz. Ezután kivesszük a sütőből és 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya magába szívhassa a szószt.
Hasonló receptek
Camamber sajt rántva
Egytálétel, Könnyű
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes
Sült ravioli
Egytálétel, Közepes
Cukormentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Káposztás báránysült
Egytálétel, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes