Gyümölcsrizs
Hozzávalók:
- 20 dkg kerek szemű rizs
- 1 evőkanál vaj/margarin
- 40 dkg vegyes gyümölcs (friss és befőtt vagy mélyhűtött vegyesen)
- 2 tasak gluténmentes vaníliás cukor
- 1 dl illatos likőr
- fél citrom héja
- 3 dl víz + 3 dl tej
- 15 dkg cukor
- 4 dl tejszín
Elkészítés:
A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A megmosott citrom sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 vékony csíkot hasítunk. A tejet 3 dl vízzel, a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal / margarinnal és 1 csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst és lassú tűzön, gyakran megkeverve puhára-sűrűre főzzük (20 perc), majd langyosra hűtjük. Közben a gyümölcsöket előkészítjük, feldaraboljuk, végül megöntözzük a likőrrel (amelyik barnulásra hajlamos, azt előbb beleforgatjuk citromlébe). Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A rizshez adjuk előbb a maradék 2 dl folyékony tejszínt, aztán több részletben a tejszínhabot és lazán összekeverjük. Kisebb tálkákba vagy csinos kelyhekbe rétegesen lerakjuk a rizst és a gyümölcsöt ? a tetejére gyümölcs kerüljön ?, majd fóliával letakarjuk és jól behűtjük.
Hasonló receptek
Répatorta
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Mogyorómentes
Sárgarépás burgonyagombóc
Desszert, Közepes
Fogyókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Mákos kevert
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Mogyorómentes