Sacher torta
Hozzávalók:
- 140 g szobahőmérsékletű vaj
- 110 g porcukor
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 6 tojássárgája
- 130 g étcsokoládé (gluténmentes)
- 6 tojásfehérje
- 110 g kristálycukor
- 140 g szitált kukoricaliszt (vagy más gluténmentes liszt)
- kb. 200 g sárgabaracklekvár
- vaj és gluténmentes liszt a formához
- tejszínhab díszítésül a tálaláshoz
- A mázhoz: 200 g kristálycukor
- 125 ml víz
- 150 g csokoládé (gluténmentes)
Elkészítés:
A puha vajat a porcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével krémes állagúra keverjük egy edényben. Egyenként, lassan hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az egészet habos masszává verjük.A csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük a masszához. A tojásfehérjét keményre felverjük, közben hozzáadjuk a kristálycukrot. A tojásfehérjét a massza tetejére helyezzük, ráhintjük a lisztet és az egészet óvatosan elkeverjük. Egy sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. A masszát beleöntjük a formába, és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 170 fokon, 55-60 percig sütjük úgy, hogy az első 10-15 percben a sütő ajtaját egy ujjnyira nyitva hagyjuk. A tortaformát fejjel lefelé egy tortarácsra fektetjük, és 20 percig hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk a papírt, és a tésztát a formában hagyjuk teljesen kihűlni. A tortát kivesszük a formából, félbevágjuk, mindkét felét megkenjük a meglangyosított lekvárral, majd újra összerakjuk. Oldalait is megkenjük lekvárral. A mázhoz cukros vizet forralunk 5-6 percig, majd hagyjuk kihűlni. Csokoládét melegítünk, a cukros sziruphoz adjuk, és simára keverjük. A langyos masszát a tortára öntjük, és amilyen gyorsan csak lehet, egyenletesen elosztjuk a torta egész felületén. Pár órát hűlni hagyjuk, amíg az egész meg nem szárad, majd szeletekre vágva friss tejszínhabbal tálaljuk.
Hasonló receptek
Flan karamellöntettel ? spanyol desszert
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hízókúra, Mogyorómentes
Áfonyás túrófalat
Desszert, Közepes
Cukormentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Szilvás lepény
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes