Hamis vadas mártás
Hozzávalók:
- 1 csokor leveszöldség
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes mustár
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- fél citrom leve
- 2 babérlevél
- 2 dl tejföl
- bors
- só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá és 10 percig főzzük. A főtt zöldséget kissé lehűtjük és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük. A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan ? nehogy a forró cukor kifröccsenjen ? ráöntjük a zöldséges pépet és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a babérlevelet, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet. Kevergetve jól kiforraljuk. A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg. Bármilyen maradék főtt vagy sült húshoz jó öntet. Tésztával, nokedlivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Hasonló receptek
Gyümölcsmártás / Meggymártás
Mártás, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Kapormártás
Mártás, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Sajtmártás
Mártás, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Mogyorómentes, Cukormentes