Hamis vadas mártás
Hozzávalók:
- 1 csokor leveszöldség
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes mustár
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- fél citrom leve
- 2 babérlevél
- 2 dl tejföl
- bors
- só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá és 10 percig főzzük. A főtt zöldséget kissé lehűtjük és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük. A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan ? nehogy a forró cukor kifröccsenjen ? ráöntjük a zöldséges pépet és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a babérlevelet, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet. Kevergetve jól kiforraljuk. A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg. Bármilyen maradék főtt vagy sült húshoz jó öntet. Tésztával, nokedlivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Hasonló receptek
Kapormártás
Mártás, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Avokádó paradicsommal
Mártás, Könnyű
Gluténmentes, Cukormentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Gyümölcsmártás / Meggymártás
Mártás, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes