Pita (görög lepénykenyér) (tej és tojás nélkül)

Ételtípus: Tésztaféle Nehézség: Közepes

Diéta: Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • hozzávalók 8 pitához: 400 g glutenix/schär mix b liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1,5 csésze langyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

A lisztet egy nagy jénai edénybe szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk. Az élesztőt elmorzsoljuk és a víz felével, a cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, majd beletesszük a mélyedésbe. A kovászt megszórjuk némi liszttel. Az edényt lefedjük egy kendővel és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyjuk. 20 perc múlva a többi vízzel meg a sóval egy fakanál segítségével összekeverjük. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrjuk. Belegyúrjuk az olajat és kidolgozzuk. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formáljuk és kereszt alakú karcolást ejtünk rajta. Lefedve egy lapos tepsiben szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. (A golyók alatt olajozzuk meg a tepsit, különben leragadnak!) A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A golyókat még egyszer átgyúrjuk és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 5 percig sütjük, megfordítjuk, majd megint 5 percig sütjük. Fehérnek és puhának kell lenniük!

Hasonló receptek

Sajtos keksz

Tésztaféle, Könnyű

Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes

Kalács (alaprecept)

Tésztaféle, Könnyű

Hízókúra, Mogyorómentes

Juhsajtos-olívás muffin

Tésztaféle, Könnyű

Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: