Pita (görög lepénykenyér) (tej és tojás nélkül)
Hozzávalók:
- hozzávalók 8 pitához: 400 g glutenix/schär mix b liszt
- 20 g friss élesztő
- 1,5 csésze langyos víz
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy jénai edénybe szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk. Az élesztőt elmorzsoljuk és a víz felével, a cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, majd beletesszük a mélyedésbe. A kovászt megszórjuk némi liszttel. Az edényt lefedjük egy kendővel és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyjuk. 20 perc múlva a többi vízzel meg a sóval egy fakanál segítségével összekeverjük. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrjuk. Belegyúrjuk az olajat és kidolgozzuk. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formáljuk és kereszt alakú karcolást ejtünk rajta. Lefedve egy lapos tepsiben szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. (A golyók alatt olajozzuk meg a tepsit, különben leragadnak!) A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A golyókat még egyszer átgyúrjuk és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 5 percig sütjük, megfordítjuk, majd megint 5 percig sütjük. Fehérnek és puhának kell lenniük!
Hasonló receptek
Tálban sütött húsos babos tészta
Tésztaféle, Közepes
Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes
Francia sajtostekercs
Tésztaféle, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Magokkal szórt sajtos-túrós zsemle
Tésztaféle, Könnyű
Gyomorfekély, Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes