Mentás almakompót másképpen
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 csokor mentalevél
- 10 dkg cukor
- 1 darabka fahéj
- pár csepp citromlé
- 1 dkg zselatinpor
- az öntethez
- 5 dkg cukor
- 1 darabka fahéj
- néhány csepp citrom
Elkészítés:
A mentacsokrot 2 dl hideg vízben kezdjük főzni. Amint elkezd forrni, vegyük le és hagyjuk állni. A meghámozott, kimagozott almát vágjuk apró darabokra és a cukorral 4 dl vízben tegyük fel főni. A fahéjjal és pár csepp citromlével ízesítsük. Amikor az alma megfőtt, a fahéjat vegyük ki a vízből. Nem baj, ha a főzővíz elfőtt. Szórjuk bele a zselatinport és botmixerrel pépesítsük. Öntsünk hozzá a menta áztatóvizéből. Óvatosan, hogy ne legyen túl híg, mert a zselatin nem fogja meg! Folpackkal béleljünk ki egy őzgerincformát vagy kávéscsészéket és tegyük bele a kompótot. Akkor jó, ha a mixelés után sűrű, grízes az állaga. Merjük a formába és tegyük hűtőbe néhány órára. A menta maradék áztatóvizét pótoljuk 2-3 dl-re, a mentával, 5 dkg cukorral, a fahéjjal és néhány csepp citromlével forraljuk addig, míg a fele elpárolog. Szűrjük le és hagyjuk hűlni. Tálaláskor csepegtessük a kompótra.
Hasonló receptek
Mogyoróhagymás-tárkonyos sárgarépakonzerv
Egyéb, Könnyű
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Fűszeres-szilvás csatni
Egyéb, Közepes
Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Padlizsánkrém 1.
Egyéb, Könnyű
Gluténmentes, Laktózmentes, Cukormentes, Allergia, Májproblémák, Keringési problémák, Crohn, Köszvény, Tojásmentes, Tejmentes, Mogyorómentes