Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésA-vitamin
Tipus: Vitamin
Alapvető tudnivalók
Az A-vitamin más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is ismert, egyik hatására utalva ismerhetjük hámvédő vitaminként is. Zsírban oldódó vitamin. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek (közülük legfontosabb a béta-karotin), amelyek a bélrendszerben szükség esetén képesek A-vitaminná alakulni.
Miben játszik szerepet?
Elsősorban a látás folyamatait segíti, de szerepet játszik a bőr és egyéb szövetek épsége, a növekedés és a csontok egészséges fejlődése szempontjából, erősíti az immunrendszert, elősegítve a védekezést különböző (elsősorban légúti) fertőzések ellen.
Hiánya esetén
Az A-vitamin hiányára következő tünetek fellépése utalhat: szürkületi vakság (farkasvakság), a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, továbbá a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon. Farkasvakság esetén a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, mivel A-vitamin hiányában az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges fehérje nincs jelen. Már napi egy sárgarépa elfogyasztása is képes megszüntetni a farkasvakság tünetét.
Túladagolása
Az A-vitamin túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak. A túladagolás ritka, a vitaminkészítmények nem előírásszerű alkalmazása esetén jelentkezhetnek a fenti tünetek. ß-karotin túladagolása nem mérgező hatású, ám a bőr sárgásan elszíneződhet, elsősorban a tenyéren és a talpon.
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90 százaléka, a karotinoknak pedig csak 20-50 százaléka hasznosul a kutatások eredményei szerint. Zsírban oldódó vitamin lévén a felszívódáshoz szükséges zsiradék jelenléte is, illetve az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását. Koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedő betegeknek ajánlott az A-vitamin-kiegészítés. A-vitamin az alábbi mennyiségben (ľg) szükséges a szervezet számára: 0-6 hónap 420; 7-12 hónap 400; 1-3 év 400; 4-6 év 500; 7-10 év 700; 11-14 év 800 (nő) 1000 (ffi); 15-18 év 800 (nő) 1000 (ffi); 19-30 év 800 (nő) 1000 (ffi); 31-60 év 800 (nő) 1000 (ffi); 60 év felett 800 (nő) 1000 (ffi); Terhesség 1000; Szoptatás 1200; Nehéz fizikai munka 1000; Stressz 1100; Dohányzás 900 (nő) 1100 (ffi); Alkohol fogyasztás 1000; Menopauza 800.
Milyen táplálékokban található meg?
Legtöbb A-vitamin a következő természetes táplálékokban található: a belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben: gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban; száraztésztákban: 0-0,04 mikrogramm; sajtos, túrós sütemények: 5-50 mikrogramm; zöldség, gyümölcs: 0-0,01 mikrogramm; vaj, margarinféleségek: 250-650 mikrogramm; húsok, húsipari termékek: 0,3-70 mikrogramm; májak, májkészítmények: 1500-1600 mikrogramm; szív, vese és készítmények: 5-500 mikrogramm; halak: 10-60 mikrogramm; tej: 30-100 mikrogramm; tojás: 350-600 mikrogramm; A karotinokat nagy mennyiségben tartalmazza a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. (A paradicsom kivételnek számít, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.) Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben: gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg; száraztésztákban: 0-0,04 mg; sajtos, túrós sütemények: 0 mg; zöldség, gyümölcs: 0,1-12 mg (felső érték a sárgarépa); vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg; húsok, húsipari termékek: nem jellemző; halak: 0,5-2 mg; tej: 0,005-0,1 mg; tojás: 0,5-1,2 mg
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)