Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésFolsav (B4-vitamin, B11-vitamin)
Tipus: Vitamin
Alapvető tudnivalók
Elsősorban várandós édesanyáknak ajánlott a folsav (B4-vitamin, B11-vitamin) pótlása, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerince csak folsav jelenlétében záródik le tökéletesen.
Miben játszik szerepet?
A folsav az emberi szervezetben a következő élettani folyamatokban játszik szerepet: más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében, szükséges továbbá a gyomor-bélrendszer épségéhez és a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.
Hiánya esetén
Folsav hiányában a pancytopenia nevű betegség léphet fel, azaz a vérsejtek minden típusának száma csökken, vészes vérszegénység alakul ki. Nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) adódhatnak.
Túladagolása
Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Sok folsav fogyasztása elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket, mivel azonban nem pótolja azt, ez veszélyes lehet. Különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknak kell erre figyelniük. Túladagolása csökkentheti a cink hasznosulását. Javasolt mennyiségek: 0-6 hónap 0,025; 7-12 hónap 0,035; 1-3 év 0,05; 4-6 év 0,075; 7-10 év 0,1; 11-14 év 0,15; 15-18 év 0,2; 19-30 év 0,2; 31-60 év 0,2; 60 év felett 0,2; Terhesség 0,4; Szoptatás 0,3; Nehéz fizikai munka 0,2; Stressz 0,2; Dohányzás 0,2; Alkohol fogyasztás 0,25; Menopauza 0,2
Milyen táplálékokban található meg?
A mesterséges készítményekből nagyobb arányban szívódik fel a folsav, mint a természetes források esetén. Legjobb természetes folsav forrás a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)