Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésB2-vitamin (riboflavin)
Tipus: Vitamin
Alapvető tudnivalók
B2-vitamin másik elnevezése a riboflavin. Vízben oldódó vitamin, amely az emberi bélben is termelődik.
Miben játszik szerepet?
A B2-vitamin nélkülözhetetlen a zsírsavak és a szénhidrátok lebontása, a fehérjeszintézis, a szöveti légzés, a méregtelenítés, a pajzsmirigyműködés és a nyálkahártyák számára.
Hiánya esetén
B2-vitamin hiányában sérül a bőr- és nyálkahártya épsége, bőrbetegségek jelentkeznek, az ajkak és a szájzug berepedezik, a szem fokozottan fényérzékeny lesz. Az emberi bélben is termelődik B2-vitamin, ezért hiányállapot is ritkán alakul ki, ám hosszantartó, szélesspektrumú antibiotikumos kezelés esetén hiány lép fel.
Túladagolása
Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A B2 vitamin bevitelét leginkább az energiabevitel függvényében határozzák meg a szakemberek, és életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule vitaminfogyasztást javasolnak. Mivel időskorban a vitamin hasznosulása is romlik, ezért esetükben a napi bevitelt 1,2 mg-ban határozzák meg. 0-6 hónap 0,4; 7-12 hónap 0,6; 1-3 év 0,8; 4-6 év 1; 7-10 év 1,4; 11-14 év 1,3 (nő) 1,6 (ffi); 15-18 év 1,3 (nő) 1,7 (ffi); 19-30 év 1,5 (nő) 1,8 (ffi); 31-60 év 1,5 (nő) 1,8 (ffi); 60 év felett 1,5 (nő) 1,8 (ffi); Terhesség 1,8; Szoptatás 2,1; Nehéz fizikai munka 2,4; Stressz 1,9; Dohányzás 1,5 (nő) 1,8 (ffi); Alkohol fogyasztás 2,4; Menopauza 1,5
Milyen táplálékokban található meg?
A tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék jelentik a B2-vitamin utánpótlás szempontjából a legjobb élelmiszereket.
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)