Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésKalcium
Tipus: Makroelem
Alapvető tudnivalók
A csontok tömegéből átlagosan 1 kg (0,75-1,2 kg) tiszta kalcium, ezzel az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyagnak számít. A kalcium többsége (mintegy 99 százaléka) a foszforral együtt a csontokban és fogakban található kalcium-foszfát kristályok formájában, ez adja a csontok és a fogak keménységét. A kaplcium maradék 1 százaléka (10 gramm) a sejtekben és a sejtek közötti térben található, és az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésében van szerepe.
Miben játszik szerepet?
Elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős csontozat és fogazat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki. Szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok összehúzódásában, segít a szervezetnek például a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban, az idegrendszer megerősítésében. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Szükséges továbbá a véralvadáshoz, hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára.
Hiánya esetén
Kalcium hiányában zavar keletkezik a gyermekek csontjainak növekedésében, ezen kívül zavar keletkezhet az idegrendszer és az izmok fejlődésében is. Felnőtt korban a gyakori izomgörcs és a csontok törékennyé válása figyelmeztethet a kalciumhiányra. Tartós kalciumhiány más tényezőkkel együtt ( D-vitaminban szegény táplálkozás, mozgásszegény életmód) könnyen csontritkuláshoz vezet.
Túladagolása
Napi 2000 mg kalcium bevitele fölött túladagolási tünetek jelentkeznek, mint a székrekedés, vesekőképződés, illetve csökkenti a vas és a cink felszívódását, a két mikroelem hiánytüneteit okozva.
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A kalcium csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja, mint a szervezet D-vitamin ellátottsága (csak D-vitamin jelenlétében képes a kalcium beépülni a csontokba), a táplálékban lévő fehérjemennyiség és savtartalom. Az alábbi napi kalciumbevitel ajánlott: 0-6 hónap 360; 7-12 hónap 540; 1-3 év 800; 4-6 év 800; 7-10 év 800; 11-14 év 1000; 15-18 év 1000; 19-30 év 800; 31-60 év 1500; 60 év felett 1500; Terhesség 1200; Szoptatás 1200; Nehéz fizikai munka 1000; Stressz 1000; Dohányzás 1000; Alkohol fogyasztás 1000; Menopauza 15000. A kalcium szedését magnéziummal érdemes kiegészíteni, 2:1 arányban.
Milyen táplálékokban található meg?
Legjobb kalciumforrásunk a tej és a tejtermékek, mind mennyiségét, mind összetételét, felszívódását tekintve. Az olajos magvak is jelentős kalciumforrást jelentenek, ám a többi növényi eredetű élelmiszerből a kalcium rosszul szívódik fel.
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)