Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésKálium

Tipus: Makroelem

Alapvető tudnivalók
Az emberi szervezetben mintegy 150 grammnyi kálium található, azon belül is a sejtplazmában, oldott állapotban. A nátriummal együtt az ingerületátvitel folyamatának elengedhetetlen eleme.

Miben játszik szerepet?
Legfontosabb szerepe az idegrendszeri ingerületek átvitele; az izomműködés fenntartása, a sejtek energiaellátása, a sav-bázis egyensúly megteremtése. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, enyhíti az allergia tüneteit, segít a salak- és méreganyagok kiürítésében, és mivel oxigént juttat az agyba, javítja a szellemi teljesítményt.

Hiánya esetén
Napjaink táplálkozási szokásai mellet hiányállapota nehezen alakulhat ki. Káliumveszteséget okoz azonban a tartósan alacsony vércukorszint, a több napon keresztül tartó hasmenés és hányás, a vízhajtó gyógyszerek szedése, a szénhidrátszegény fogyókúra, a fizikai vagy szellemi stressz, a rendszeres alkohol- és kávéfogyasztás. Ilyenkor izomgyengeség alakulhat ki, a szív és a vesék működésében keletkezhetnek zavarok.

Túladagolása
Élelmiszereken keresztül nem képzelhető el a kálium túladagolása. Napi 15-20 gramm kálium bevitele esetén - amely káliumkészítmények túladagolásával jöhet létre - általános mérgezési tünetek lépnek fel.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Szinte minden élelmiszer tartalmaz káliumot, táplálkozással naponta 2-6 gramm kerül átlagosan a szervezetbe. Hiányállapota ilyen körülmények között nem is alakul ki, a pontos skáliumszükségletet becsülni tudjuk. Az alábbi értékek az irányadóak: 0-6 hónap 500; 7-12 hónap 800; 1-3 év 1000; 4-6 év 1400; 7-10 év 1600; 11-14 év 3100; 15-18 év 3500; 19-30 év 3500; 31-60 év 3500; 60 év felett 3500; Terhesség 3500; Szoptatás 3500; Nehéz fizikai munka 4000; Stressz 3750; Dohányzás 3500; Alkohol fogyasztás 3500; Menopauza 3500.

Milyen táplálékokban található meg?
A kálium kisebb-nagyobb mennyiségben minden táplálékforrásban előfordul. A nátrium-kálium arány fenntartása miatt előnyösebb azonban a káliumgazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása az inkább nátriumot tartalmazó állati eredetűekkel szemben.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés