Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésMangán
Tipus: Mikroelem
Alapvető tudnivalók
A mangán kis mennyiségben található a szervezetben (mintegy 10-20 mg), ennek ellenére részt vesz számos enzim felépítésében és működésben.
Miben játszik szerepet?
Enzimek alkotóelemeként részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcsere folyamatában; a fehérje-, DNS- és RNS-szintézisben, illetve sz úgynevezett mukopoliszacharidok termelésében.
Hiánya esetén
Nem ismert.
Túladagolása
Nem ismert.
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A felvett mangán mindössze 3-4 százaléka képes beépülni a szervezetbe, gátló tényezők esetében pedig még ennél is rosszabb lehet az arány. Ilyen akadályozó elem a szervezet számára fölös mennyiségű vas és a kalcium. A mangánszükséglet az alábbi értékekben adható meg: 0-6 hónap 1; 7-12 hónap 1; 1-3 év 1,2; 4-6 év 1,7; 7-10 év 2,5; 11-14 év 4; 15-18 év 4; 19-30 év 4; 31-60 év 4; 60 év felett 4; Terhesség 4; Szoptatás 4; Nehéz fizikai munka 4,5; Stressz 4,5; Dohányzás 5; Alkohol fogyasztás 5; Menopauza 4.
Milyen táplálékokban található meg?
A legtöbb mangán a gabonafélékben található, azon belül is elsősorban azok héjában, így célszerű teljes kiőrlésű készítményeket fogyasztani. A gabonaféléken kívül a dió és a mogyoró tartalmaz mangánt.
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)