Vitaminok, nyomelemek
ElnevezésGlükozamin
Tipus: Mikrotápanyag
Alapvető tudnivalók
A glükozamin (aminocukor) a szénhidrátok csoportjának egy vegyülete, a rovarok páncélját alkotó kitin fő alkotórésze. Az -amin utótag arra utal, hogy a szénhidrátok általános alkotóelemei (szén, hidrogén és oxigén) mellett nitrogén is található molekulájában. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal. Az emberi szervezetben a glükozamin a támasztószövetek egyik fő alkotója, a rugalmas (elasztikus) rostok térhálós szerkezete közötti üregekben található. A glükozamin molekulák 2-3 vízmolekulát kötnek magukhoz, így hozzák létre a sejtek közötti víztereket.
Miben játszik szerepet?
A glükozamin a támasztószövet részeként biztosítja a szervezetben a szövetek rugalmasságát, segíti az ízületek működését, a porcszövetek újraképződését, csökkenti a súrolódást. Tápanyagként részt vesz az anyagcsere-folyamatokban is, ezért a glükozamin idővel elhasználódik, fontos a pótlása.
Hiánya esetén
A glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, ezért szükséges annak pótlása. Idősebb korban csökken a sejtek közötti víz mennyisége, a szövetek rugalmassága és az ízületek mozgásképessége, ezért ilyen panaszok eseték különösen fontos annak pótlása. Kutatások szerint glükozamin-szulfát-kezelés hatására mellékhatások nélkül enyhül az ízületi fájdalom.
Túladagolása
Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Milyen táplálékokban található meg?
A kezeléshez használt glükozamint a tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő, itt található a legnagyobb mennyiségben. Kis mennyiségben a legtöbb táplálékféleségben megtalálható, a legjobb táplálékforrás a kagyló, illetve általában a tengeri eredetű élelmiszerek.
Hasonló találatok
Elnevezés: A-vitamin
Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)
Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)
Elnevezés: B3 (niacin)
Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)