Psoriasis, fehérje?
Tisztelt Doktor úr / Doktor nő, Óvodás korom óta psoriasis bőrbetegségem van, melynek tünetmentesítéséért a családommal együtt mindent megtettünk több-kevesebb sikerrel. Tapasztalataim alapján a stresszmentes élet és a tengerparti, sós víznél, pára a gyógymód, ennek érdekében nyaraimat a tengerparton szoktam tölteni, így a nyári tünetmentesített állapotot próbálom tartani ősszel és télen PSO-ROOZ, Daivobet és nagyobb időközönként Flucinar N krémmel. Sajnos a könyökömön, hasamon és a hajasfejbőrön kisebb plakkok jelennek meg. Két éve torokmandula műtétem volt, bőrgyógyászom góckutatást javasolt, elküldött fogászatra, fül- orr gégészetre illetve urológiai szakvizsgálatra - gócot nem találtak, mely miatt szóródhatna. Allergiavizsgálatomon, Poratka 3, 5 - Lisztatka 3, 1 - Nyírfa 0, 5 - Parlagfű 3, 4 - Penicillum notatum 2, 0 allergiát állapítottak meg. Rendszeresen sportolok, heti 5-6 edzésem van és a sok táplálkozás ellenére lefogyóban vagyok. Edzőm javasolta, hogy vásároljak fehérjekészítményt. Természetgyógyászom megállapította, hogy a tejtermékekre, cukorra és a vörös húsokra allergiás vagyok - psoriasisom tünetmentesítése érdekében ilyen termékeket nem fogyasztok. A kérdésem az lenne, hogy a testépítő boltokban kapható fehérje termékek szervezetemnek, mennyire lenne károsak? Próbáltam keresni laktóz és koleszterinmentes tejsavófehérje izolátum proteint melynek összetevői ezek: Tápérték: 1 adagban (22g) Fehérje 20 g Szénhidrát 0 g Zsír: 0 g Koleszterin: 0 mg Nátrium: 55 mg Kálium: 88 mg Tipikus aminosav tartalma: L-alanin 5.0 L-arginin 2.1 L-aszparginsav 11.0 L-cisztein 2.2 L-glutaminsav 18.1 Glicin 1.4 L-hisztidin 1.7 L-izoleucin * 6.4 L-leucin * 10.6 L-lizin * 9.6 L-methionin * 2.2 L-fenilalanin * 3.0 L-prolin 5.5 L-szerin 4.6 L-teorin * 6.7 L-triptofán * 1.4 L-tirozin 2.6 L-valin * 5.9 Összetevők: ultra- és mikro-keresztszűréses eljárással előállított tejsavófehérje izolátum (biológiailag aktív protein mikrofrakciókkal: béta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, marhaszérum albumin, immunglobulin-G, laktoferrin, glikomakropeptid), L-glutamin, L- arginin, édesítőszer (aceszulfám-K, szukralóz), Ennek a terméknek a fogyasztása milyen hatással lenne szervezetemre illetve bőrbetegségemre? Esetleg lenne valamilyen más ötlete? Szíves válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel, T. Ferenc
Dr. Tóth Gyöngyi válasza psoriasis témában
Tisztelt Kérdező! A leírt adatok alapján orvosa nem állapított meg fehérjeallergiát, csak természetgyógyásza, aminek a valódiságában én nagymértékben kételkedek. Abban meg 100%-ig biztos vagyok, hogy vörös húsra és cukorra nem allergiás, ezeket nyugodtan fogyaszthatja, természetesen mértékkel. Nincs tudomásom arról, hogy a fehérjekészítmények szedése rontaná a psoriasist, így amennyiben jó minőségű készítményt használ és nem viszi túlzásba, bőrtüneteire nem lesz hatással. Továbbra is a calcipotriol+ betamethasone tartalmú krémek alkalmazhatóak elsődlegesen a bőrtünetek kezelésére.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.