Táplálkozás
Jó estét! Szeretném tudni, hogy lehet e minden nap tojás fogyasztani (1 db tojás sárga és 4- 5 tojás fehérje reggel és este)? Valamint szeretném tudni, hogy a bennük található nitrát mérgek miatt lehet e zöldségeket, gyümölcsöket nyersen naponta nagy, mennyiségben fogyasztani. Elsősodban céklára (állítólag sok nitrát van benne a földből), brokkolira, paprikára, fokhagymákra, , paradicsomra, gyümölcsökre gondolok. A nitrátokról olvastam azt is hogy önmagába veszélytelenek, de szervezetbe kerülve nitrittá alakulva rákot, halált okozhatnak. És azt is olvastam, hogy ha nyersen esszük a zöldséget, akkor Nincs probléma se a nitráttal se a nitrittel, csak főzéskor lesznek belőlük rákkeltő anyagok. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönöm.
Irinyi-Barta Tünde válasza Tojás témában
Kedves Kérdező! A teljes tojás fogyasztásának ajánlott, mennyisége hetente 4-5 darab, annak magas zsír- és koleszterintartalma miatt. Ha minden nap 2 db sárgáját fogyaszt el (hetente 14 db), azzal nagy mértékben növeli az élelmiszerek útján szervezetbe bevitt koleszterin, mennyiségét, amely a későbbiekben akár betegségek kialakulásához is vezethet. A tojásfehérje mindennapi fogyasztásával nincs gond, feltéve ha azt nem nyersen eszi meg (esetleges salmonellosis és az avidin/biotin kockázat miatt), hanem főzve vagy sütve készíti el. A zöldségek fogyasztása természetesen nem tiltott, bár előfordulhat, hogy nitráttal szennyezettek a trágyázás következtében (bio esetén is!), ugyanakkor szervezetünk képes lebontani a nitrátot, amelynek köszönhetően nitrátmérgezés felnőtteknél ritkán fordul elő (csecsemőknél ez a folyamat még 3 éves korig nem fejlődik ki, ezért okozhat náluk nitrátmérgezést). Szervezetünkben a nitrit okozza a nagyobb problémát, ugyanis a vérben csökkenti a vörösvértestek oxigénszállító képességét, és methaemoglobinaemia kialakulásához vezethet. A nitrát önmagában nem rákkeltő, viszont ha nitrozaminok keletkeznek belőlük, akkor ezek az N-nitrozo vegyületek már karcinogének lehetnek (pl. gyomorrák). A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kisebb egészségügyi kockázatot jelent, hiszen bennük találhatóak olyan vegyületek (pl. C-vitamin, polifenolok), amelyek megakadályozzák a karcinogén vegyületek kialakulását. Megnyugtatásul fogyassza nyugodtan mind a zöldségeket, mind a gyümölcsöket naponta, hiszen sokkal több jót tesz szervezete egészségének érdekében, mint ha kerülné ezeket az értékes ételeket. Minden jót kívánok! Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.