Mi okozhat ilyen húgysav és totál bilirubin értékeket?
Tisztelt doktor úr/nő! Laboreredményeimmel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni. 2013 októberében voltam egy vizsgálaton, ahol magas húgysav (430 umol/l) és totál bilirubin (18 umol/l) értékeket produkáltam, amik mostanra húgysav esetén 462, totál bilirubin esetén 24-es értékre emelkedtek. Betegségeim -, amikről tudok - az elvileg gyógyulóban lévő reflux és a januárban diagnosztizált végbélrepedés. Ez utóbbira kaptam Sirdalud MR 6 mg kapszulát, aminek a szedését a háziorvosom a laboreredményt látva azonnal leállíttatta, továbbá húst, halat, hüvelyeseket, stb. mellőző diétát javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy ezek az értékek, mennyire számítanak súlyosnak, mennyire van okom az ijedtségre? Némi utánaolvasásból kiderült, hogy ezek az értékek (konkrét értékeket nem írtak sehol) a máj, epe, hasnyálmirigy különböző megbetegedéseire utalhatnak. Betudható az emelkedés pusztán a gyógyszernek, vagy valami más probléma is állhat a háttérben? (Hiszen már a gyógyszer szedése előtt is magasak voltak az értékek). További szokatlan tünetek is jelentkeztek egyébként, szinte mindennapos erős fejfájás, ez pedig nem jellemző rám (gyógyszer abbahagyása után jelentősen mérséklődött), valamint gyakori bőrpír és viszketés a testem különböző pontjain (ez azonban továbbra is megmaradt). Eddig egyébként alkoholt is fogyasztottam, jellemzően csak hétvégenként, de most ezt is felfüggesztettem és mindaddig mellőzni is szeretném, amíg megnyugtató eredményeket nem kapok. Az orvos kérte, hogy 2-3 hónap múlva újra menjek laborvizsgálatra, ez azonban hosszú idő, vajon merjem kivárni, vagy indokolt lehet megfelelő szakorvos felkeresése? Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Tomonkó Magdolna válasza labor eltérés témában
Kedves Kérdező! Nyugodtan meg lehet várni a 3 hónapot, ezek az eltérések nem annyira súlyosak, hogy bármi bajt okozhatnának. A húgysav szintje az elfogyasztott húsok, mennyiségétől és minőségétől és a vese kiválasztó kapacitásától függ. Amennyiben a vér szerinti rokonai között is van olyan, akinek magasabb a húgysav szintje, illetve köszvényes megbetegedésben szenved, valószínűleg genetikus eltérésről van szó. A baromfihúsok és a hal mérsékelt, mennyiségű fogyasztását szoktuk javasolni, ezekben kevesebb purin tartalmú fehérje van (ezek lebontásának zavarával állunk szembe), mint a sertés vagy marha húsban. ezeket ki kell iktatni az étrendből. Ha a diétás megszorítással nem sikerül a normál tartományba leszorítania húgysav szintjét, akkor gyógyszert kell szedni rá. Aggodalomra nincsen oka, de foglalkozni kell ezekkel az eltérésekkel. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna
-
Nincs találat!
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.