Ehető-e a csírázott hagyma, fokhagyma
Mostanában sokszor -bár nem is látszik kívülről- a hagyma is, a fokhagyma is ki van csírázva. Csak akkor látszik, amikor az ember meghámozza, evés előtt. Megehető-e maga a hagyma, vagy fokhagyma, miután már elkezdett a csíra feljődni benne? És mi a helyzet a csírával? A fokhagymában nehéz még szétválasztani is;ki kell dobni az egészet? Vagy ehető? Pl.a krumpliban, ahogy tudom, mérgező a csíra, nem? Mi van a fokhagymával, hagymával?
Dr. Tomonkó Magdolna válasza hagyma csíra témában
Kedves Kérdező! A hagyma és fokhagyma csírája nem mérgező, sőt számos jótékony hatást tulajdonítanak nekik. A kicsírázott növény viszont megpuhul, veszít esztétikai és élvezeti értékéből is, a csírák fogyasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a csírázás állandóan nedves, viszonylag meleg környezetben megy végbe, ami kifejezetten kedves az E. coli baktériumok és penészgombák elszaporodásának is. Ezért pl. Németországban nem is ajánlják a nyers csírák fogyasztását a fertőzés veszélyének növekedése miatt. A krumpli esetében a gumón kívül a növény minden része mérgezőnek tekinthető. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna
-
Nincs találat!
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.