Étel intolerancia
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló hasi puffadás és hasmenés miatt csináltattam egy étel intolerancia tesztet, amelyben nagyon sok étel és ételkiegészítő mutatott eltérést. Az elmúlt 5 évben urológián kezeltek és nagyon sok antibiotikumot kellett szednem. Sajnos ezek sem javítottak az emésztésemen… Refluxra minden reggel Emozult szedek pár éve. Igazából már nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára rendes székletem, vagy nem voltam felpuffadva. Az lenne a kérdésem, hogy a panaszaim hátterében az étel intolerancia áll, vagy esetleg valami más probléma lehet? Ha ezeket az ételeket elhagyom az étrendemből, akkor javulhatnak a panaszaim? Előre is köszönöm segítségét!, Amik eltérést mutattak: árpa, gliadin/glutén, zab, köles, rizs, tehéntej, tojássárgája, tojásfehérje, joghurt, cékla, kaliforniai paprika, póréhagyma, burgonya, spárga, fehér bab, madársaláta, cseresznye, kivi, kakukkfű, vanília, mandula, kesudió, pisztácia, napraforgómag, gomba, tonhal, sörélesztő, sütőélesztő, kávé
Dr. Plósz János válasza ételintolerancia témában
A jelezett ételek (vagy legalábbis a jelentősen emelkedett szintet mutatók) elhagyása segíthet a panaszok megszüntetésében, de az intoleranciát inkább következménynek tartanám, semmint oknak. Az antibiotikum kezelés komoly bélflóra károsodást okozhatott, a savcsökkentő kezelés is reásegíthet erre. Az emelkedett értéket mutató élelmiszerek elhagyása mellett tartósabb proboitikus terápia (akár több hónap) illetve Dicetel, Duspatalin vagy Otilonium használata segíthet.