Nyers hús fogyasztásakor felmerülő fertőző betegségek
Tisztelt Doktor úr! A minap nyers sertéshúst aprítottam az ebédhez (amit egy nagy áruházban vásároltam), és a 3 éves kislányom egy kockát elcsent belőle és megrágicsálta. Kérdésem, hogy lehet ebből valami baja? Elkaphat így valamilyen fertőző betegséget? Ugye veszett állat húsa semmilyen esetben nem kerülhet legális kereskedelmi forgalomba? A vágóhídaknál azt ellenőrzik? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.
Dr. Pék Tamás válasza nyershús témában
Tisztelt Kérdező!, Ami szóba jöhet reálisan, az vagy a Salmonella vagy a Campylobacter okozta bélhurut. A Salmonella 1-2, a Campylobacter 1-7 nap után okozhat hasmenést, hányást, lázat. Ha csak rágcsálta, és nem nyelte le, akkor ezek sem valószínűek, más betegség gyakorlatilag kizárható. Veszettséget biztosan nem kapott el, azt többször is ellenőrzik. Tisztelettel:
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.