Disznó nyershús fogyasztás / trichinellózis
Tisztelt Doktor úr! Figyelmetlen voltam és mohó, nem vettem észre, hogy a mikróhullámsütőben (3 percig) melegített disznó húsból készített kolbász nyers, mert a tetejére lilakáposztát tettem, ami ezt eltakarta. Házi disznóvágásról származott a hús. Sajnos elfogyasztottam nyersen, 3 napja. Olvastam a trichinellózisról, s az szeretném megkérdezni, hogy hova tudnék fordulni kezelésre és kivizsgálásra? Háziorvosommal konzultáltam, ő azt tanácsolta, várjak még a tünetek előjönnek, én pedig még idő előtt szeretnék intézkedni, hogy ne legyen nagy a baj ha fertőzött volt a hús. Hova tudnék fordulni kivizsgálásra vagy mit tehetek jelen esetben? Köszönöm a választ!
Dr. Lakos András válasza fertőzések témában
Igaza van a háziorvosának: amíg nincs tünet, nincs laboratóriumi vizsgálat, ami tisztázhatná, hogy fertőződött-e. A trichinellosis többnyire lázzal, bőrkiütéssel, heves izomfájdalmakkal jár, jellegzetes vérkép-eltérések kísérik. Többnyire hetek múlva ismerik fel., De ez az Ön esetében nem fordulhat elő, mert bármilyen panasz esetén jelentkezni fog a vizsgálatra. Addig nyugodtan várhat. Most nincs teendő, a kockázat minimális.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.