Túlzott gyomorsav termelődés
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefirt, a citormlévet, hatásosak lehetnek-e ezek? Véleményem szerint a kefir éhgyomorra inkább irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Javasolja -e ezeket az ételeket? Van-e speciális diéta és hogyan juthatunk hozzá? Most sokat hallani a szervezet lúgosításáról, erre diétákról, sok zölsésg és gabona fogyasztását javasolják, és gyógyhatású készítményeket. Az egész szervezet elsavasodása egyenlő a túlzott gyomorsavval? Ezek a divatos lúgosító kúrák, mennyire ártalmasak vagy hatásosak? Hallottam az éhgyomorra fogyasztott almaecetes vízről, ez lehet - e ártalmas?
Köszönettel:
Kovács Katalin
Dr. Plósz János válasza gyomorsav témában
Kedves Kérdező! A kaukázusi kefír a bélflóra rendbentartásában segít, illetve értékes tápanyagokat tartalmaz, a gyomor savtermelését calciumtartalma révén serkenti. A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek, ha nem esünk túlzásokba. A szervezet pH-háztartását a tüdő és a vese működése tartja egyensúlyban, így a szervezet "elsavasodása" nem jelenti a gyomor fokozott savtermelését (tekintettel arra, hogy a gyomorból a gyomornedv és az étel a vékonybelekben szinte teljesen visszaszívódik, a szervezet a gyomron át nem tud savtól megszabadulni). Az almaecet fogyasztása általában fogyókúrás célzattal merül fel. Gyómorproblémák nem gyógyszeres megoldására a Salvus-vizet tudom javasolni, illetve a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását. Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.