Pajzsmirigy alulműködés és allergia, aszthma egy személynél

Kedves Doktorúr/ Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alulműködés mellett lehet-e ugyanazon személynek allergiája és aszthmája?

35 éves vagyok és 3 éve allergiás tüneteim jelentkeztek (szénanátha, aszthma), melyet kivizsgáltak és az allergiás bőrpróba valamint légzésfunkciós leletem alapján: asthma bronciale és allergiás rhinitis-t diagnosztizáltak. Azóta 3 havonta járok kontrollra.

Gyógyszereim: Neplit, Ventolin, Avamys, Aerius, melyek mellett a légzés funkciós leleteim egész jól alakulnak, és csak igen ritkán fulladok be.

Ősz óta azonban nagyon fázós lettem, 25-26 fok alatt fázom. A végtagjaim hidegek, a bőröm nagyon száraz időnként ekcémás, a szemem száraz (műkönnyet kell használnom), 1 hét székrekedést 1 nap hasmenés követ, majd újból 1 hét székrekedés. Ha reggelizem, még délután 4-kor is úgyérzem, hogy nem emésztettem el a reggelit. 1/2 annyit eszem, mint a környezetemben bárki, mégis gyarapszik a súlyom. Igaz ülő munkát végzek, de ennek kompenzálására napi 3-4 km-et gyalogolok. 164 cm-hez 69 kg lettem, 3 hónap alatt 4 kg-t híztam, pedig enni sem nagyon birok az állandó haspuffadástól. Az arcom meg úgy néz ki, mintha mindkét oldalt csipesszel húznák lefelé.

5 évvel ezelőtt voltak már hasonló problémáim és elküldtek pajzsmirigy kivizsgálásra (akkor még nem voltam allergiás), melynek az eredménye:

Se TSH Ultra 1, 01 mIU/l

Se HTPO aat. 230, 0 IU/ml

Pajzsmirigy UH: Az isthmus 4 mm átlagos átmérőjű. Mk. lebeny normális nagyságú és homogén állagú. A trachea dislokatioja illetve kompressziója nem látható. A nyakon kóros nyirokcsomó megnagyobbodás nincs.

Akkor gyógyszerként: jodid, és Maltofer tbl-t kaptam, és visszarendeltek 3 hónap múlva kontrollra, de mivel addigra szépen elmúltak a tüneteim, nem mentem vissza.

Miután teljesen elkeserdtem a fenti tünetek miatt, arra gondoltam lehet érdemes lenne ismét megnézetnem a pajzsmirigyemet.

Az egyik ismerősöm viszont azt mondta, hogy ne is gondoljak pajzsmirigy problémára, mert autoimmun betegség kizárja az aszthmát és az allergiát. Szerinte a 3 betegség tuti nem lehet egyszerre.

Ön mit gondol lehetséges a 3 betegség egyszerre? A fenti tünetek alapján érdemes a apjzsmirigyemet megnézetni vagy más betegségek is okozhatnak hasonló problémákat?

A választ nagyon köszönöm.

Üdvözlettel.

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező! Lehet mind a 3 betegség egyszerre. Érdemes megnézetni a pajzsmirigyműködését. Dr. Fáklya Mónika

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2011. augusztus 25.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Pajzsmirigy göb jóindulatú?
Tisztelt Doktornő! Egy rutin ultrahang vizsgálat során egy göböt találtak a pajzsmirigyemben. Panaszom nincsen, TSH, T3,T4 rendben. A leleten az áll:...
Pajzsmirigy probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 5-6 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést. Eleinte 25 mikrogramm euthyrox-ot szedtem minden második nap. Utána orvost...
TSH érték jelentős változása
Kedves Doktornő! 2023.10 havi vérképen az alábbi pajzsmirigyre vonatkozó értékek jelentek meg: -TSH: 4,6 -T4: 18,1 Pár éve fennálló pajzsmirigy-alulműködés...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktornő /Úr! Csináltam egy pajzsmirigy labort, de sajnos még nem sikerült kiértékeltteni az eredményt, mivel külföldön vagyok. Így nem tudom, hogy...
Pajzsmirgy autoimmun ultrahang eltérés...
Tisztelt Drnő! 2023.03.23.-án elmentem pajzsmirigy ultrahangra, ahol az ultrahangos orvos az alábbiakat írta a leletemre és azt mondta, hogy autoimmun...
Gyermek pajzsmirigy érték emelkedett
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Gyermekem laborleletén a szabad T3 (fT3) értéke 6.82 pmol/l, a referenciához képest emelkedett. A többi pajzsmirigy eredménye a...