Kétségbeesve

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Pénteken már írtam Önöknek, amire gyorsan választ is kaptam, de most kétségbeesésem még nagyobb:

Kezdem az elején: 2003 óta van légzőszervi problémám, amivel rendeszeresen kezelnek. A mai napon a tüdőgyógyászati vizsgálat eredménye: COPD nyugvó stádiumú, asthmája jól kontrollált. Gyógyszereim: Spiriva, Seretide, Retafyllin, Ventolin.

Két hete megfáztam, háziorvosom antibiotikumot írt fel (Amoxycillin, majd Avelox + kanalas orvossság /terpini/). A tüneteim csökkentek ugyan, de nem múltak el, ezért mellkasrtg-re küldtek, amelynek felvételét nem kaptam meg, csak magát a lelelet. A leletben az alábbiak szerepelnek:

"A rekesz ép contúrú, a lat.sinusok kismértékben nyíltak meg. Mko.kp.fokú peribroncialis rajzolat van. A bal csúcsban foltos preibronchialis kötegezettség látgható. A szívcsúcs mellett is ujjbegyni hasonló transparentia csökkenés van. Egyéb beszűrődés nem látható. A vasculariastio norm. Szív, aorta norm.

Vélemény: kp.fokú bronchitis chr. Előzmény hiányában a bal csúcsban és basison aktivitás nem ítélhető meg. Klinikumtól függően kontroll jav. (régi spec.?) "

Ma mentem a tüdőgondozóba, ahová vittem a 2007. novemberi mellkasrtg. felvételét és a 19-én kapott leletet. A felvétel hiányában ismételt mellkasrtg. készült, amit összehasonlítottak a 2007-essel és a 2009. júniusi tüdőszűrő felvételével (amelyeken semmilyen elvátlozás nem volt).

"A jelen Pa felv. alapján jobb felsőlebenyiprogressio véleményezhető a korábbi t.gondozói filmekkel összehasonlítva. További vizsgálat spec. recidiva irányába javasolt."

Teljesen összetörtem. Mit jelentenek ezek? CT-vizsgálatra küldtek, de addig én összeroppanok, nagyon ideges vagyok, nem tudom, hogy mi is van pontosan.

Nagyon kérem Önt/Önöket, hogy legyenek segítségemre, mert a CT vizsgálatig megőrülök. Tudom, hogy így nem olyan könnyű a válasz, de mégis mire számíthatok legrosszabb esetben?

Nagyon-nagyon várom mielőbbi válaszukat.

Köszönettel.

 

 

 

 

 

     
 

Tisztelt Kérdező!

A mellkas röntgen a hörgők gyulladása mellett a tüdőben is igazol kisebb gyulladásokat. Ezeket okozhatta korábbi tüdőbetegség is. A leírt eltérések jellegzetesek az Ön krónikus tüdőbetegségére. A további gyógyszeres kezelést a tüdőgyógyász dönti el a fizikális vizsgálata leletei is figyelembe véve.


Üdvözlettel.

WEBBeteg Szakértő válasza mellkas röntgen témában

Tisztelt Kérdező! A mellkas röntgen felvételek a tüdő állományának gyulladását igazolták. Ezt okzhatja akut bakteriális fertőzés. A régi. spec. folyamat korábbi, akár gyerekkori tuberculosist jelenti. Ez a fertőzés gyógyulás után is maradványt okoz a mellkas röntgenen. A konplett kivizsgálás az Ön biztonsága miatt történik. Az asthma gondozásában kiemelten fontos a légúti bakteriális fertőzések korrekt kezelése. Valóban mellkas CT kell, ami segít megítélni a tüdő állapotát. Amennyiben a mellkas CT-n látható eltérés a hörgőtükrözés is szükséges. Aggodalomra nincs ok, de a komplett kivizsgálás valóban szükséges.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. február 24.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Mellkas röntgen poszt covid
Jó estét! Pár hete nehéz volt a légzésem el mentem orvoshoz el küldött mellkasröntgenre (háziorvos) A röntgen papíron ez állRadiologiai eredmény, a rekesz...
Lelet vélemény
Kedves Doktornő! Az alábbi mellkas röntgennel kapcsolatban kérném véleményét. Előzményként azért jelzem, hogy 2022 januárjában tüdőgyulladásom volt,55%-os...
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek, fáradékony voltam...
Rőntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Tegnap2021.09.07 én voltam tüdőszűrésen az Auchan küldött mert ott vagyok kiszállitó és a mellékelt eredményt kaptam, ami a fotón is látható...
RTG lelet értékelése
Tisztelt Doktornő. Tüdőszürőn voltam az alkalmassági vizsgához kellett. A rekesz norm, A tüdőben árnyék nem látható. Ez eddig jó. Ezt viszont nem értem: Jobb...
Mellkasröntgen értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Kérem, értelmezze nekem a mellkasröntgenem eredményét, komoly betegségről van-e szó. A rekesz éles kontúrú. A sinusok szabadok. Jobb...