Diéta az epeköves panaszok megelőzésére

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent rostfogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha már kialakult és panaszokat okoz az epekő, szigorúbb táplálkozási ajánlások követésével kerülhető el az epegörcs.

Az epekő téma cikkei

3/1 Az epekő tünetei, kezelése
3/2 Epekő műtét: epehólyag eltávolítás
3/3 Diéta epekövesség esetén

Az epekövek kialakulásának megelőzése táplálkozással

Az epekőképződésre hajlamosaknál két tényező szükséges a kövesség kialakulásához. Egyrészt az epe összetételének egészségtelen irányba történő eltolódása, ami esetén könnyebben kicsapódnak a kövességet kialakító összetevők (elsősorban a koleszterin), másrészt az epehólyagban kialakuló pangás, ami lehetővé teszi a kövek lassú kialakulását, méretük növekedését.

A túlzott zsírbevitel elősegíti az epekő kialakulásának esélyét. A magas vérkoleszterin-szinttel élők esetében különösen kerülni kell a koleszterinben gazdag ételeket, túlzott koleszterinkoncentráció esetén ugyanis nagyobb mértékben csapódik ki az epéből is. A zsírmentes táplálkozás sem előnyös ugyanakkor, mivel ha kevesebb epére van szükség az emészéshez a belekben, az az epehólyagban pangani kezd, ami kedvez az epekövességnek.

A napi 40-60 g zsír fogyasztása, illetve napi 25 g élelmi rost bevitele az ideális a megelőzés szempontjából (ideális testsúly esetén). Figyeljünk arra, hogy zsiradékokat nagy mennyiségben tartalmaz például a csokoládé, a zsíros sajtok, telföl is. Válasszuk mindenből a zsírszegény változatot.

Ajánlott a rendszeres, napi többszöri étkezés, ami biztosítja az epe áramlását az epehólyagban.

Az alkohol rontja az epehólyagfunkciót, így az kevésbé tud kiürülni, emiatt ajánlott az alkoholfogyasztás korlátozása.

Részletesen Epekímélő étrend

Diéta kialakult epekő esetén

Amennyiben az epekő nem okoz panaszokat, ám ultrahang-vizsgálat során kimutatták az epekövességet, abban az esetben érdemes fokozottan figyelni a megfelelő táplálkozásra.

A napi táplálékot többszöri, kisebb adagú étkezéssel fogyasszuk el. Ideális a napi négyszeri-ötszöri étkezés.

A tapasztalatok szerint a zsíros ételeken kívül számos további étel provokálhat epegörcsöt.

  • Kerülni kell továbbra is a túlzott zsírbevitelt (zsíros húsáruk, tejtermékek, olajban sült ételek, olajos magvak).
  • Nehezen emészthetők és panaszokat válthatnak ki az éretlen gyümölcsök, a szárazhüvelyesek.
  • Gyakran okoznak panaszt a kelt tésztafélék.

Csökkentsük a fűszerezést! A pirított hagyma, az erős, csípős fűszerek használatának mérséklése a cél. Epeköveket tartalmazó epehólyag esetén ugyanis az összehúzódást provokáló élelmiszerek komoly fájdalmat okozhatnak, és megnövelik az esélyt a kövek továbbmozdulására, esetleg az epeutakba kerülésére.

Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, emellett érdemes korlátozni a dehidratációt okozó kávé- és alkoholfogyasztást.

Részletesen Epekő-diéta: epekövesség esetén ajánlott táplálkozás

Epekő és más betegségek

Az epekő okozta panaszok hasonlítanak a nyombélfekély, a vesekövesség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a hátsó fali szívizom-infarktus tüneteihez, ezért a diagnózist bízzuk a kezelőorvosra!

Epeköves görcsroham utáni diéta

A görcsrohamot közvetlenül követő időszakban a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, főleg, ha az epegörcs során nagy mennyiségű hányás is volt. Leginkább természetes, szénsavmentes ásványvíz adható. Kerülendő a tea fogyasztása, mivel az önmagában is kiválhat rohamot arra érzékenyekben.

A legtöbb beteg a roham után kevésbé kívánják az ételt, ám az étvágy visszatérésével a rosszullétet követő napon már el lehet kezdeni a táplálékfogyasztást. Gyakori, kis mennyiségű étkezés, maximum napi 20-30 g zsírbevitel az ideális. A folyékony, illetve pépes halmazállapotú ételek fogyasztása ajánlott (sovány húsból készült leves, főtt burgonya, párolt zöldség, sovány pépes hús, érett gyümölcs). Ezt követően fokozatos visszatérés a normál, epekímélő táplálkozáshoz.

A kiváltó étel szigorú kerülése a cél. Nagyfokú egyéni jellemzők is mutatkoznak abban, hogy kinél mi vált ki epegörcsöt. A túlzott zsírfogyasztás, a hirtelen nagy mennyiségű táplálkozás azonban általános előidéző tényező, emellett minden nehezen emészthető étel és az erős fűszerezés is ide tartozhat.

Diéta epehólyag-eltávolítás után

Az epehólyag-eltávolító műtét után a megváltozott élettani viszonyok miatt előbb szigorú diéta bevezetése szükséges, átlagosan 5 hét alatt fokozatosan lehet visszatérni a normál táplálkozáshoz.

Kezdetben az epeköves görcs után alkalmazott szigorú diétához hasonlóan kell étkezni. Ezt követően fokozatosan bővíthetjük az étrendet, amiben akkor lehet továbblépni az új táplálékok bevezetésére vagy a mennyiségek növelésére, ha a korábbi fázis nem okozott panaszokat. Napi 6-8 alkalommal történő étkezés, egyszerre mindig kis mennyiségű táplálék elfogyasztása javasolt.

Szigorúan kerülni kell a magas zsírtartalmú élelmiszerek (szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok), kelt tésztaféleségek, éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek, magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék (kelkáposzta, fejes káposzta) fogyasztását.

Csökkenteni kell a fűszerezés mértékét is. Főként a csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma okozhat panaszokat.

Minden epehólyagműtéten átesett egyén fogyaszthat kenyérféléket, zsírszegény kekszeket, zsírszegény tejtermékeket, búzadarát, rizst, érett gyümölcsöt. A tej fogyasztása önmagában nem tanácsos, alapanyagként azonban felhasználható. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okoz, akkor meg kell reszelni, vagy kompótot kell belőle készíteni, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek az egyik betegben panaszt okoznak, másikban viszont egyáltalán nem. Ilyen ételféleség a tej, a tojás, a paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, továbbá a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, édeskömény, bazsalikom.

Részletesen Diéta epeműtét után, lépésről lépésre

Segítség az eligazodáshoz

Epehólyag-eltávolító műtét után hosszabb távon képződhetnek kövek az idővel kitáguló epeutakban is, ezért az étrend összeállításakor törekedni kell az újabb kőképződés megelőzésére. Az étrend legyen zsírszegény (50-60 g zsír naponta), valamint élelmi rostban gazdag, hasonlóan az epekövesség megelőzésénél leírt ajánlásokhoz.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Cikkajánló

Az epekő kialakulása, tünetei és kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Epekövesség
Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma epekövek), ám váratlanul és gyorsan kialakulhat a fájdalmas epegörcs, egyes esetekben súlyos epeúti elzáródás. Mi vezethet epekövek kialakulásához? Milyen tünetek jelentkezhetnek? Hogyan kezelhető az epekövesség?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.