Diétás tanácsok májbetegeknek
A májkímélő diéta összetett, mivel több olyan elváltozás fordulhat elő együttesen, ami diéta bevezetését teszi szükségessé. Elsősorban a fehérjebevitelnek, az alkoholfogyasztásnak és a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának korlátozására kell figyelni.
1. Májzsugorodás esetén gyakran alakulnak ki epekövek, ilyenkor a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása kerülendő. Fontos a szigorú diéta betartása, hiszen egy kiszabaduló epekő igen súlyos állapotot idézhet elő a már egyébként is gyengébb szervezetben.
2. A cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő idült májbetegségben. Ebben az esetben a cukorbetegségben alkalmazott étrendi megfontolásokat kell a májbeteg diétával összhangban kialakítani.
3. A májzsugorodásban kialakuló májkóma oka az idegrendszerbe jutó ammónia, amely a bélben keletkezik a fehérjék lebontásából. A fehérjék nagyrészt az elfogyasztott táplálék révén jutnak a bélbe, ezért a diéta alapja a mindennapi táplálékkal történő fehérjebevitel csökkentése.
Idegrendszeri tüneteket okozó májzsugorodásban a maximális fehérjebevitel napi 40 g lehet. Kerülni kell a húseredetű fehérjék fogyasztását, kevesebb bomlástermék jön létre tejtermékek és növényi táplálékok fogyasztása esetén. A vér ammóniaszintjének csökkentésére szolgálnak a bélből fel nem szívódó összetett cukrok.
Ezek az édes ivóoldatok egyrészt megkötik a bélben a káros anyagokat, másrészt enyhe hasmenést okozva elősegítik a béltartalom rendszeres ürülését. A cukoroldatok mellett olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyek csökkentik az ammóniát termelő bélbaktériumok számát.
A hasvíz a hashártya lemezei között májzsugorodásban felhalmozódó folyadék, amelynek gyógyszeres kezelése a szervezet kálium- és kalciumtartalmának csökkenéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében érdemes káliumban (pl. banán), illetve kalciumban gazdag ételeket (tejtermékek) fogyasztani, figyelembe véve a maximálisan bevihető napi fehérjemennyiséget is. A hasvíz kialakulásának megelőzésében fontos a sószegény étrend betartása is: naponta maximum 3 gramm só fogyasztható.
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász