Gabonaallergiára gyanakszik? Ezek lehetnek a tünetek

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, ha az egyébként ártalmatlan tápanyagalkotókat az egyén szervezete a gyomor-bélrendszeren bejutva idegennek ismer fel, ezért az immunrendszer túlműködése miatt ellenük ellenanyagokat (antitesteket) termel, mely reakció a szervezetben tüneteket okoz.

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés-allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latexallergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Szinte minden táplálékban van olyan anyag, amely képes allergia kiváltására, de leggyakrabban a fehérjék okoznak allergiás reakciókat.

Gabonaallergia tünetei

Gabonaallergia esetén az arra érzékeny egyénben gabonaalapú termékek fogyasztását követően viszonylag gyorsan (perceken-órákon belül) IgE mediálta allergiás reakció alakul ki, melynek során bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma) és/vagy emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és/vagy légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő) jönnek létre. A legsúlyosabb megnyilvánulás az ún. anafilaxiás roham, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

Kialakulásának oka

Gabonaallergia esetén a fő kiváltó a gabonában lévő albumin, glutén és globulin. Az allergiára való hajlam öröklődik.

Diagnosztizálása

A gabonaallergia diagnózisát megnehezíti, hogy ritka kórképről van szó, melynek tünetei egyéb allergiás kórképek tüneteinek megfelelnek.

Diagnózisában a bőrpróbák és az ellenanyagok vérből való kimutatása csak irányadó, a biztos diagnózist az adott élelmiszeralkotó teljes elhagyása (elimináció) esetén észlelt tünetmentesség és az óvatos visszaadáskor (provokáció) ismételten megjelenő tünetek adják.

Gabonaallergia kezelése

Csak a tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből, de azt teljes mértékben; a táplálék nem tartalmazhatja azt szennyezésként vagy adalékanyagként sem. A teljes megvonás idővel (9-12 hónap) eredményes lehet: ennyi idő elteltével kis mennyiségben érdemes bejuttatni az allergént a bélrendszerbe, mert esély van rá, hogy az allergiás reakció elmarad. Amennyiben már nem jelentkezik reakció, az allergén mennyisége növelhető, ha újra jelentkeznek a tünetek, a diétát folytatni kell.

Bővebben Gabonaallergia vagy lisztérzékenység?

Sokan nem tudják, hogy a gabonaallergia nem tévesztendő össze a lisztérzékenységgel (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia). Ez utóbbi esetben lényegében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, melyet a búza, a rozs, az árpa, a zab fogyasztása vált ki, egészen pontosan a bennük lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. Károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a bélbolyhok ellapulása felszívódási zavart okoz. Ebben a kórképben a diagnózist immunszerológiai (transzglutamináz ellenes és endomízium ellenes antitestek kimutatása) és endoszkópos-szövettani vizsgálatok biztosítják, a kezelést pedig az élethosszig tartó gluténmentes étrend jelenti.

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest