Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?
Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.
A leggyakoribb táplálékallergiát vagy –intoleranciát kiváltó élelmiszerek, és azok összetevői például a glutén, a tej (tejfehérje és tejcukor), a tojás, a halak, a rákok, a mogyoró, a diófélék, a szója, a szezámmag, a zeller, a mustár, a benzoesav, és a kén-dioxid.
A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájából vásárlás előtt tájékozódhatunk az aktuális termékekről, hogy milyen betegségben melyek fogyaszthatóak biztonsággal.
Olvassa át a csomagoláson szereplő információkat!
A boltok polcain rengeteg féle és fajta termék közül lehet választani azok számára, akik semmilyen érzékenységgel nem küzdenek. Ugyanakkor az, aki allergiás valamely összetevőre, már sokkal nehezebb helyzetben van. A legfontosabb dolog vásárlás során a csomagoláson lévő információkból való tájékozódás.
Az élelmiszergyártóknak kötelező feltüntetni az adott termék összetételére vonatkozó listát. Az első helyen szereplő anyagból tartalmaz a termék a legtöbbet, míg a következő anyagok egyre kisebb mennyiségben található meg benne.
Kötelező emellett jelölni az esetlegesen nyomokban tartalmazott allergéneket, amelyeket nem közvetlenül adnak a termékhez, hanem az előállítás és csomagolás során érintkezhettek azokkal, így allergiás reakciót válthatnak ki.
A lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) nem fogyaszthatnak búzát (durumbúzát, tritikálét sem), árpát, rozst, zabot, illetve az ezekből származó bármely élelmiszer-alapanyagot (például búzakeményítőt) akár csak nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
Erre vonatkozó információkat az összetevők listáján kívül találhatnak még a termék címkéjén (például gluténmentes termék, áthúzott búzakalász jelölés).
Csak a jelzéssel ellátottak teljesen biztonságosak!
Csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyek jelzéssel ellátottak, ugyanis ezen termékek esetében biztosított az, hogy sem a gyártás, sem a szállítás során nem szennyeződtek gluténnel. Csak előre csomagolt, és sértetlen termékeket tegyenek a kosarukba.
A laktózérzékenyek egyéni érzékenységük alapján tudják fogyasztani a tejet és a tejtermékeket (laktózt, tejcukrot) tartalmazó élelmiszereket. Találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeken fel van tűntetve a laktózmentes jelölés.
Tejcukrot tartalmazhatnak még az alábbi összetevők is: tejpor, savópor, savó, Citopánpor, Laktit-E966 (édesítőszer), ezek megtalálhatóak készételek összetevői között is (például instant levesek, salátaöntetek).
A többi allergiás és érzékeny beteg esetében szintén a csomagolásról és a hivatalos listából történő tájékozódás a legfontosabb vásárlás során.
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember