Télen is okoz panaszokat az allergia

szerző: Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Gondoltuk volna, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy kedves plüssállat, melyet karácsonyi ajándékként választottunk? Lehetséges, hogy a hosszabb ideje fennálló köhögés, tüsszögés és orrfolyás nem megfázás, sokkal inkább a lakásba került fenyőfa következménye?

Napjainkban folymatosan nő azon betegek száma, akiknek az ünnepek utáni időszakban nem a felszedett súlyfelesleg leadása a legnagyobb probléma.

Az allergiás betegek száma korosztályra való tekintet nélkül évről-évre folyamatosan emelkedik - mondta el Dr. Balogh Katalin allergológus. A betegség kialakulásában egyaránt szerepet játszanak környezeti, örökletes és életmódbeli tényezők, úgy, mint a stressz, vagy a nem megfelelő táplálkozás. Az immunrendszerünk mindezen hatásokra pedig fokozott érzékenységgel reagál, létrejön az allergiás betegség.

A tünetek olyan hétköznapi tényezőkkel szemben is kialakulhatnak, mint a parlagfű, bizonyos élelmiszerek, a háziporatka, vagy a penész. A karácsonyi időszakban fellépő tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokviszketés, köhögés, sípoló légzés hátterében gyakran allergia áll, melyet a fenyőfán megtelepedő, ilyen módon a lakásba került penészgombák váltanak ki. A tüneteket emellett nem ritka, hogy poratka-allergia okozza, melyek elszaporodásához az ágyneműn és matracon kívül ideális terepet biztosítanak a karácsonyra ajándékozott plüssállatok is.

A házipor-allergia okozója a házipor-atka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló széklete. Fő táplálékát az ember elhalt, lehullt hámsejtjei jelentik, ez magyarázza, hogy miért a korábban már említett helyeken található nagy mennyiségben.

A gyermekek előszeretettel választanak hálótársul plüssállatot maguknak, így természetesen bizonyos idő elteltével ezek is megtelnek poratkával. Az atka terjedését jól jellemzi az az adat, mely szerint az egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának mintegy 10 százalékát már az elhullott atkák és ürülékük teszi ki. A már kialakult allergiákkal szembeni védekezés első lépése a lakás atkamentesítése.

Az allergia kezelésének Európa számos országában elterjedt módja az immunterápia, melynek hatására már a kezelés első évében a tünetek csökkenését érhetjük el. A kezelés hatására megelőzhetők az allergia gyakori szövődményeként jelentkező betegségek, például az asztma kialakulása is.

Szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a fenti tüneteket hosszabb ideje észleljük az allergiás betegség kizárásának érdekében tanácsos allergia vizsgálatot végeztetnünk, ilyen módon egyrészt elkerülhetjük a felesleges gyógyszeres kezelést, az egyes allergének azonosításával pedig személyre szabott terápiát kezdhetünk meg.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.