A kamaszkori stressz gyökerei életünk első három évére vezethetők vissza

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a gyermekek, akik sok időt töltenek bölcsiben, vagy problémáikra kevésbé érzékeny anyukájuk van, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak sokat stresszelő kamasszá, mint társaik. A kutatás eredményéről a Child Development című lap számolt be.

A kutatás eredménye szerint 15 éves korukra ezek a gyerekek sokkal hajlamosabbak a normálisnál alacsonyabb kortizol-szinttel ébredni reggelente.

Ez a hormon a stresszhez köthető. Normális esetben az ember reggel magas kortizol-szinttel ébred, majd ez a nap folyamán fokozatosan csökken. A kutatók szerint ezeknél a kamaszoknál a kortizol-szint megszokottól eltérő értéke a korai stressz jele.

Ha többet hagyják sírni a gyereket

A kutatás során mintegy 1000 gyereket követtek figyelemmel újszülött kortól felnőttkorig. A cél az volt, hogy megfigyeljék, hogyan hatnak ki a korai évek tapasztalatai a későbbi fejlődésre.

A kortizol-szintben tapasztalható eltérés leginkább azoknál a tiniknél volt megfigyelhető, akik több időt töltöttek bölcsiben, illetve akiket az édesanyja többet hagyott sírni, kevésbé volt érzékeny a gyermek jelzéseire.

A kutatás nem tért ki arra, hogy milyen mértékben befolyásoló tényező a bölcsődei ellátás minősége, a szülők iskolázottsági és jövedelmi viszonyai, valamint az, hogy mennyi időt szánnak kamasz gyermekeikre.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.