Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!
Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben.
A tanulmány a teljes étrend minden aspektusát vizsgálta, ugyanis senki nem eszik csak egyféle ételt. Összességében nézve a nyugati étrendet, meghatározó a vörös húsok, az olajban sült ételek, a finomított gabonák túlzott bevitele, valamint a zöldségek, gyümölcsök, halak, teljes kiőrlésű gabonák csökkent mértékben történő fogyasztása. Az említett diéta mellett magasabb számban volt észlelhető a metabolikus szindróma kialakulása - állaptja meg a felmérés.
A felmérést végző orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a táplálkozási szokások több helyen kapcsolódhatnak a metabolikus szindróma kialakulási folyamatába. A rizikófaktorok csoportjába tartozik még a magas derékkörfogat, az emelkedett vérnyomás, az emelkedett éhgyomri vércukor, a magas LDL és az alacsony HDL koleszterin. Az, hogy a diéta konkrétan hogyan hat a szindróma kifejlődésére, még nem tisztázott.
Az olajban sült ételek a fő gyanúsítottak
A táplálkozás és a metabolikus szindróma közötti összefüggés vizsgálatára indult tanulmányban közel tízezer személy vett részt. A vizsgálatba nem léphetett be az, akinek metabolikus szindrómája vagy szív- és érrendszeri betegsége volt a vizsgálat kezdetekor. A vizsgálatba bevont személyek táplálkozási szokásait kérdőív segítségével vizsgálták, mely alapján "nyugati" illetve "megfontolt" étrend kategóriákat állítottak fel.
A nyugati étrend gazdag volt finomított gabonákban, feldolgozott húsokban, olajban sült ételekben, tojásban, vörös húsokban és sóban, de szegény volt halban, teljes kiőrlésű gabonában, zöldségben és gyümölcsben. A "megfontolt"-nak elnevezett étrend gazdag volt zöldségfélékben, beleértve a káposztát, retket, brokkolit, répát, paprikát, spenótot, valamint gyümölcsökben, halban, tengeri ételekben, teljes kiőrlésű gabonában és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben.
Hogyan változtasson étrendjén? |
Az elhízás az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma, és az emelkedő mértékben előforduló metabolikus szindrómával együtt indokolttá teszi a táplálkozási szokások tudatos megváltoztatását. Az egyik amerikai vezető kardiológus társaság (AHA) ajánlása szerint ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, naponta 5-9-szer kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, naponta kétszer alacsony zsírtartalmú tejterméket és háromszor lenne ajánlott teljes kiőrlésű gabonák bevitele. |
Kilencéves követés után a vizsgálatban részt vevő személyek 40 százalákánál fejlődött ki metabolikus szindróma. Figyelembe véve többféle demográfiai adatot, a dohányzást, a testmozgást, a kalória bevitelt, a nyugati típusú étrend 18 százalékkal jelentett magasabb rizikót a szindróma kialakulásában, míg a "megfontolt" étrend nem járult hozzá a szindróma kifejlődéséhez.
Az eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy a vörös húsok, az olajban sült ételek és a só összefüggésben állnak a metabolikus szindróma kialakulásával. A tejtermékek ezzel ellentétben védőhatásúnak bizonyultak.
A vezető kutató szerint a vörös, feldolgozott húsok és az olajban sült ételek tehetők leginkább felelőssé a betegség kialakulásáért. Például, aki naponta kétszer vörös húst fogyasztott 26 százalékkal nagyobb eséllyel lett beteg, mit az, aki csak hetente kétszer. Az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása 25 százalékkal emelte a szindróma kialakulásának kockázatát.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas sóbevitel - alacsony cukorbevitel és alacsony kalóriabevitel mellett is - rizikófaktor a betegség kialakulásában.
Nem tudjuk pontosan, hogy mi a helyzet a népszerű diétás üdítőitalokkal. Lehetséges, hogy az üdítőkben valamilyen kémiai anyag fokozza az inzulinrezisztenciát a szövetekben, vagy talán a viselkedésre hat ki oly módon, hogy mivel az ital nem tartalmaz kalóriát, kevésbé érzi magát bűnösnek az ember, ha megenged magának egy kis nassolást.
Adatok a tápanyagokról és az ételek tápanyagtartalmáról |