Növeli-e a vörös hús fogyasztása a diabétesz kockázatát?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, diabetológus frissítve:

A vörös hús olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek nem előnyösek, sőt ártalmasak is lehetnek számunkra.

A vörös húsnak magas a telítettzsírsav-tartalma, ami növeli a koleszterinszintet. A rossz koleszterin (LDL) magasabb szintje a szívbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával jár. Emellett számos tanulmány megállapította, hogy a vörös hús túlzott mértékű fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához is vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte egyre több embert érint. A közelmúltban végzett kutatások szerint, amelyeket a Harvard kutatói végeztek, összefüggés áll fenn a túlzott mértékű vöröshús-fogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott előfordulása között.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik több vörös húst fogyasztanak (hetente körülbelül 3 és ½ adag vagy annál több), a következő négy évben 50%-kal nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A tanulmány társszerzője, Frank Hu, a Harvard epidemiológiai és táplálkozási professzora szerint ez az 50%-os növekedés „határozottan nagy és jelentős növekedés”.

Ezek az eredmények elég aggasztóak, de lehet változtatni a helyzeten, ugyanis a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik csökkentették a vörös hús fogyasztását, az emelkedett kockázat 14%-kal csökkent tízéves nyomon követésük során.

Mi számít vörös húsnak?

Vörös húsnak számít a borjúhús, a sertéshús, a birka, a kecske, a bárány és a marhahús. Míg a csirke és pulyka fehér húsnak számít, a liba és a kacsa vörös húsnak tekintendő.

Noha a vöröshús kulináris definíciója szerint a sertéshúst fehér húsként tartják számon, 0,10-0,30%-os myoglobinszintje miatt valójában vörösnek minősül.

Nem egészséges a vörös hús?

Az egészségügyi szakemberek továbbra is a vöröshús-fogyasztás korlátozását javasolják. Emellett szorgalmazzák, hogy többet együnk a tenger gyümölcseiből és válasszunk más, magas fehérjetartalmú ételeket.

Feldolgozatlan és feldolgozott húsok

A tanulmány kimutatta, hogy a feldolgozatlan húsok fogyasztása 19%-kal nagyobb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Feldolgozatlan húsnak az olyan sertés-, bárány- vagy marhahúsból előállított élelmiszerek számítanak, amelyeket nem tartósítottak sózással, füstöléssel vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával. A feldolgozott húsok közé tartozik a szalámi, a virsli, a kolbász, a felvágottak és a különböző löncshúsok. Bár e tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából a feldolgozott húsok fogyasztása kevésbé tűnik kockázatosnak, túlzott mértékű fogyasztásuk számos egyéb, nagyon aggasztó kockázattal jár.

Omega-3 és omega-6 arány

A feldolgozott húsok többsége általában hajlamos felborítani a szervezet omega-6 és omega-3 arányának egyensúlyát. Ez annak tudható be, hogy a feldolgozott húsok kukoricát és szójatermékeket tartalmaznak. A kukorica extra omega-6-zsírokat tartalmaz, amelyek mennyisége tovább növekedhet a feldolgozott húsok fogyasztásával. Az omega-3- és az omega-6-zsírsavak megfelelő egyensúlya elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentése szempontjából.

Az omega-6 és az omega-3 megfelelő aránya emberek számára 1:1, de az átlagos nyugati étrendben ez az arány 20:1 és 50:1 között van. Ez a feldolgozott és olajban sült ételek fogyasztásának következménye. A legtöbb hús – még a fűvel etetett, legeltetett állatoké is (bár az övék kevésbé nagy arányban) – omega-6-ot tartalmaz. A feldolgozott húskészítmények sokkal több HNE-t, azaz hydroxynonenal toxint tartalmaznak. Ezek a toxinok felszívódhatnak a szövetekbe és a sejtekbe, és gyulladást okoznak.

Belekben élő káros baktériumok a feldolgozott húsokkal együtt csökkenthetik az inzulinérzékenységet

A bélben természetesen jelen lévő baktériumok (a bélflóra) fontosak az általános egészség megőrzésében. Ez annak köszönhető, hogy megvédik a bélfalat, amely megakadályozza, hogy a toxinok a véráramba jussanak. A gyengébb minőségű feldolgozott hús jellemzően tele van olyan antibiotikumokkal, amelyek károsak a bélflórára is. Tanulmányok bizonyították, hogy az antibiotikumok a bélflóra összetételének gyors eltolódását okozhatják, amit nehéz helyreállítani. Ha pedig a bélflóra nem megfelelő, azaz az egyensúlya eltolódott, a káros bélbaktériumok méreganyagokat hoznak létre az elfogyasztott feldolgozott húsokból.

A feldolgozott húsok néha 50%-kal több nitrátot is tartalmaznak, mint a feldolgozatlan húsok. Ha nincs egyensúlyban a bélflóra, a nitrátok csökkenthetik az inzulin felszabadulását a szervezetben, valamint a glükóztoleranciát. Ez tovább növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Rákkeltő-e a feldolgozott vörös hús?

2015-ben az IARC (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) jelentése a feldolgozott vörös húsokat rákkeltőnek találta az emberre. Az olyan feldolgozott húsok, mint például a virsli, kolbász, felvágott, húskonzerv és sonka fogyasztását a napi étrendben határozottan korlátozni kell.

Egyéb egészségügyi kockázatok

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása mellett számos egyéb egészségügyi kockázatot jelent a vörös hús túlzott fogyasztása:

Rák: Számos tanulmány kimutatta, hogy a vörös hús és a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a rák kockázatát. A kockázat mértékét nehéz meghatározni, mivel attól is függ, hogy a húst hogyan készítik el. A magasabb hőmérsékleten való elkészítés (például grillezés, olajban sütés vagy sütés) során HCA-k, azaz heterociklusos aminok keletkeznek, melyek rákkeltő anyagok. A feldolgozott húsoknak általában jóval magasabb a nátriumtartalmuk, ami a gyomor-, vastagbél-, torok-, száj- és nyelőcsődaganat kialakulásának nagyobb kockázatával jár együtt.

Szívbetegségek: Több tanulmány is összefüggést állapított meg a szívbetegség kialakulásának fokozott kockázata és a vörös hús fogyasztása között. A legújabb megállapítások szerint a vörös húsban lévő egyik aminosav-származékot, a karnitint a bélben lévő mikrobák átalakítják olyan anyaggá, amiből aztán a szervezet más pontján további reakció során káros anyag képződik. A tanulmány megállapította, hogy ezek a reakciók hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához. Korábbi tanulmányok is megerősítették a vörös húsban található karnitin és a szívbetegségek közötti kapcsolatot.

Hogyan csökkenti a vöröshús-fogyasztását?

A vörös hús fogyasztásának csökkentése először nehéz lehet, különösen akkor, ha megszokta, de a fokozatos leszokás segíthet. Íme néhány tipp a vörös hús fogyasztásának fokozatos csökkentéséhez:

1. Próbáljon hetente egy „húsmentes” napot tartani. A vörös hús fogyasztásának már 15%-os csökkenése is jelentősen enyhíti a kockázatot.

2. Válasszon más fehérjeforrásokat annak biztosítása érdekében, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson. Az olyan élelmiszerek, mint a mandula és a lencse segítenek a teltségérzetben, és kiváló növényi fehérjeforrások, más magvakhoz hasonlóan. (Ezeket természetesen csak akkor fogyassza, ha nem allergiás rájuk!)

3. Töltse fel a húsos ételeket a gabonafélék, zöldségek és babok bevonásával.

4. Nassoljon természetes, nem feldolgozott ételeket, például sárgarépát hummusszal, almát mogyoróvajjal, zellerszárat túróval, körözöttel, melyek mind fehérjedús, egészséges alternatívák.

5. A kedvenc ételeit próbálja meg zöldségek és egyéb élelmiszerek használatával húsmentessé tenni.

6. Távolítsa el az étrendjéből az összes feldolgozott húst!

7. Csökkentse a húsadagját mindig felére, majd annak felére...! Ez egy nagyszerű módja annak, hogy fokozatosan csökkentse a vörös hús fogyasztását.

8. Ne a hús legyen az étkezés központi eleme! Helyezze fókuszba a zöldségeket!

Következtetés

A vörös és a feldolgozott húsok fogyasztásának fokozatos csökkentése nemcsak abban segít, hogy jobban érezze magát, hanem csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Egy új étrend megkezdése előtt ajánlott, hogy konzultáljon kezelőorvosával arról, hogyan és milyen adagban helyettesítse étrendjében a vörös húst.

Tovább A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

WEBBeteg logóSzerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
Forrás: Does Consuming Red Meat Increase Your Type 2 Diabetes Risk? (The Diabetes Council)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus, diabetológus

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest