Másodlagos növényi anyagok, étrend-kiegészítők helye 2-es típusú cukorbetegek diétájában

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Megfelelő étkezéssel, vitamin- és nyomelembevitellel a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők támogathatják gyógyszeres terápiájukat. Az étrendi változtatás és a mozgás bevezetése a terápia mellett is elkerülhetetlen.

Mik is azok a tápanyagok?

Szervezetünknek szüksége van tápanyagokra egészséges működéséhez. Ezek közé tartoznak a makrotápanyagokhoz sorolt szénhidrátok, fehérjék és zsírok, valamint a mikrotápanyagokat jelentő vitaminok és ásványi anyagok (utóbbiak csoportjai a makroelemek és a mikro- vagy más néven nyomelemek). Bár emészthetetlenek, de szervezetünk számára nélkülözhetetlenek az élelmi rostok is, amelyek maguk is a szénhidrátok közé tartoznak. Továbbá fontos szerep jut az úgynevezett másodlagos növényi anyagoknak is (pl. polifenolok, alkaloidok stb.), amelyekből egyelőre keveset ismerünk, csak az utóbbi évtizedekben kezdett velük komolyabban foglalkozni a tudomány, de tudjuk róluk, hogy más tápanyagok pozitív hatásait erősíthetik, illetve némelyek önálló farmakológiai hatással is rendelkezhetnek.

Mediterrán étrend

A tudomány mai álláspontja szerint a mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb étrendje, köszönhetően a főként antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag ételeinek. A név egy gyűjtőfogalom. Lényege, hogy az étrend alapját a növényi eredetű táplálékok (zöldségek, gyümölcsök), a teljes kiőrlésű gabonatermékek, hüvelyesek, olívaolaj, halak és sovány húsok képezik. Mérsékelt mennyiségben tartalmaz ez a diéta tejet, tejterméket. Az ezeket fogyasztók ételei gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, természetes antioxidánsokban. Mindezek jó hatással vannak a sejtek inzulinérzékenységére, elkerülhető a nem kívánatos súlygyarapodás, a szervezetben nem indulnak el azok a gyulladásos folyamatok, amelyek hatására kialakulhat a cukorbetegség.

Mit jelent ez a gyakorlatban a 2-es típusú cukorbetegek szempontjából?

Fontos az étkezések gyakorisága és időpontja, és hogy azokat a szénhidrátokat, melyek hirtelen megemelik a vércukorszintet, elhagyjuk. Kivéve olyan alapvető élelmiszereket, mint a tej, a gyümölcsök, de ezekből is válasszunk gondosan (pl. a magas rosttartalmú körtében lévő fruktóz lassan szívódik fel, a savanyított, azaz fermentált savanyú káposzta pedig, mely a bélrendszert is védi, segíti a B- és K-vitamin-képződést). Ezek mennyiségére és a fogyasztás időpontjára oda kell figyelni. A gyümölcsöknél az érettségi állapot is meghatározza, hogy mekkora a bevitt cukortartalom, túlérett gyümölcsnél akár többszörös is lehet.

A rostdús táplálkozás nemcsak csökkenti az elhízás kockázatát (növeli a jóllakottságérzést), védőhatása is van a 2-es típusú cukorbetegségben. Az élelmi rostok (zöldség, gyümölcs) lassítják az élelmiszerekben jelen lévő szénhidrátok felszívódását. Az ajánlott napi bevitel 25 gramm, de fontos erről egyeztetnünk orvosunkkal, dietetikusunkkal. A túlzott rostbevitel puffadást okoz, megkötheti a gyógyszereket is, csökkentve hatásukat. Alkalmazásukkor a megfelelő folyadékbevitel fontos!

A mediterrán diétával kapcsolatban az extra szűz olívaolajból oleokantal néven egy gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületet azonosítottak. Az extra szűz olívaolaj íze hasonló az ibuprofenéhoz (mely nemszteroid gyulladáscsökkentő), és ugyanúgy ingereli a torkot. Aki már szopogatott ibuprofentartalmú gyógyszert torokfájdalomra, biztosan felfedezte a hasonlóságot. Az oleokantal az ibuprofenhez hasonló módon gátolja a gyulladásos folyamatokat, és más növényi olajban nem található meg. Mivel tudjuk, hogy a gyulladásos folyamatok a szervezetben vezetnek pl. a diabéteszhez is, így cukorbetegeknél is érdemes saláták ízesítéséhez használni. Mennyisége az extra szűz olívaolajban a legmagasabb.

Fűszerek és diabétesz

A kardamom csökkenti a gyulladásos anyagok szintjét. Mérsékli a HbA1c szintjét.

Bár a sáfrány nem a legolcsóbb fűszer (mármint az igazi, és nem a sáfrányos szeklice), de csökkenti a vércukorszintet. Fűszerként nyugodtan használható, ám ha étrend-kiegészítő formájában szeretné szedni, előtte feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a diabéteszre szedett gyógyszerek hatásával összeadódva akár túlságosan is leviheti a vércukorszintet.

Étrendbe építhető nassolnivalók, de csak mértékkel

A pisztácia helyet kaphat az étrendben, a lényeg, hogy a mennyiségre figyeljünk oda. Ebben az is segít, hogy a termés megtisztítása időbe telik, így lassabban, és kevesebbet is veszünk magunkhoz.

Ide tartozik még a mandula is, az összes olajos mag közül ennek a legalacsonyabb a zsír- és szénhidráttartalma.

Szintén egészséges nassolnivaló a zsírszegény natúr joghurt összekeverve alacsonyabb kalóriatartalmú gyümölccsel (pl. málna, szeder, fekete vagy piros ribizli, alma, eper, őszibarack, görögdinnye, mandarin), de cukrozás nélkül.

Zöld kávé

A zöld kávé fogyasztása esetén jelentős vércukorszint-csökkentő hatás figyelhető meg, ellentétben a zöld kávé pörkölése után kapott fekete kávéval. A hatásért nem a koffein a felelős, hanem egy olyan összetevő, mely a zöld kávé pörkölésekor elbomlik, a klorogénsav, mely csökkenti a cukrok felszívódását a bélből. Étrend-kiegészítőként kiegészítője lehet a 2-es típusú cukorbetegek étrendjének, de alkalmazásakor a vércukorszint alakulását fokozottabban kell figyelni.

Étrend-kiegészítők, vitaminok, nyomelemek

Vitaminok, nyomelemek, étrend-kiegészítők alkalmazása előtt konzultáljon orvosával!

Rezveratrol

Természetes antioxidáns vegyület, az étrend-kiegészítők piacán is megtalálható. Természetes módon is bevihetjük a szervezetbe, leginkább a kékszőlő héjában, kisebb mennyiségben a magjában, de a málnában, áfonyában, faeperben is megtalálható. Legismertebb a vörösbor rezveratroltartalma, ám cukorbetegeknél a hirtelen vércukoremelő hatása miatt az alkoholfogyasztás nem ajánlott. Fogyasztása a vércukorszintet befolyásolandó csak diabéteszes betegeknél hatásos, náluk csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, fokozza az inzulintermelést, csökkenhet a testsúly. Adagolása széles határok között mozog: napi 5-500 mg.

Vitaminok

Az A-vitamin támogatja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, antioxidáns hatású.

A B1- és B12-vitaminok szerepe jelentős. Előbbi segíti a szénhidrátok elégetését, létfontosságú szerepe van az izmok, a szív és az idegrendszer működésében. Utóbbiból metforminnal kezelt betegeknél hiányállapot léphet fel, pedig támogatja az idegrendszert, a vérképzést és az immunrendszert. Hiányában gyakrabban fordul elő neuropátia (a perifériás idegrendszer szabályos működése csökken).

A D-vitamin fokozza az inzulinérzékenységet. Cukorbetegségben a csonttörési kockázat amúgy is megnövekszik, a D-vitamin hiánya pedig növeli a csontritkulás, így még inkább a törések kockázatát. Hiánya gyengíti az immunrendszert, így elősegíti a fertőzések gyakoriságát.

A króm fokozza az inzulin termelését, csökkenti a vércukor szintjét és a HbA1c értékét, és az édesség utáni vágyat. A megfelelő dózisban alkalmazva étkezés után bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet. Túl nagy mennyiségben viszont alacsony vércukorszintet és vesekárosodást is okozhat. Lehetőleg szerves krómot válasszunk, pikolinát vagy élesztő formájában.

Magnézium: javítja az inzulinérzékenységet, ezzel csökkenti az inzulinrezisztenciát, mely a cukorbetegség alapja, így a magnézium a cukorbetegség megelőzésére is szolgál. Ezenkívül csökkenti az olyan tüneteket, melyek összefüggésbe hozhatóak a betegséggel, mint a krónikus fáradtság, izomgörcsök, a magas vérnyomás és a fertőzésre való hajlam.

Pre- és probiotikumok

Alkalmazásukkor kialakul az egészséges bélflóra, amelynek hatására csökkennek azon gyulladásos vegyületek termelődései, amelyek a cukorbetegséghez is vezetnek.

A prebiotikumok, mint az inulin (egy poliszacharid) emészthetetlen élelmi rostok, változatlan formában jutnak el a vastagbélbe. Útközben vizet kötnek meg, megduzzadnak. Hatása azon alapul, hogy a bélflóra baktériumai (Bifidobacterium és Lactobacillus) képesek lebontására, tápanyagként hasznosítják. A vastagbélben így enyhén savas közeg alakul ki, mely kedvez ezen jótékony baktériumok szaporodásához. Emellett mérséklik az étkezést követő gyors vércukorszint-emelkedést.

A probiotikumok alatt az előbb említett jótékony baktériumokat értjük, ezek közül a Bifidobacterium és Acidophilus törzsek gyógyszer formájában kaphatóak 109 koncentrációban. Mivel ezek hatékonyságát klinikai tesztek bizonyítják, így elsősorban ezek alkalmazása ajánlott az egészsége bélflóra kialakulásához.

Mi a következtetés?

Az étrend és az életmód megváltoztatása nem könnyű feladat, kitartás kell hozzá. De megéri, mert nagy a tétje: az, hogy milyen hosszú ideig tudjuk életünket egészségben eltölteni, nagyban függ attól, hogy mit, mennyit eszünk, és mozgunk-e ezzel párhuzamosan.

Tovább A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest