Téma: Rostok
A rostok szerepe az étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15

Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...
A rezisztens keményítő – Mit érdemes tudni róla?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.02. 05:03

Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag, egyfajta vízben oldódó rost.
Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatásai
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2025.01.01. 15:03

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...
Glükomannán
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.11.09. 05:03

A glükömannán, más néven konjac liszt a nyugati orvoslásban egy nemrégiben felfedezett, nagy mennyiségű rostot tartalmazó étrend-kiegészítő termék, valamint élelmiszer-adalékanyag. Számos egészségre gyakorolt hatást...
Milyen az egészséges kenyér?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.20. 09:40

Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?
Érdemes-e zölden enni banánt?
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.
Néhány IBD-beteg állapotát ronthatják bizonyos élelmi rostok
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.05.26. 05:03
Köztudott, hogy a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek az élelmi rostok, vannak azonban olyan betegek, akiknek nem előnyös a fogyasztásuk.
Teljes kiőrlésű gabona - Mondják, hogy együk, de tudja, hogy miért?
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2024.03.12. 11:04

Érdemes áttekinteni, hogy a közismert előnyök mellett – magasabb rosttartalom, jobb szénhidrátprofil – miért kedvező a teljes gabonaszemeket tartalmazó ételek fogyasztása, és a neki tulajdonított kedvező hatások...
Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03

A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...
Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...
Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03

A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...
A rostgazdag étkezés véd a mellráktól - Táplálkozás és emlőrák
WEBBeteg - Cs. K., fordító; Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.01.26. 15:00
A mellrák megelőzésében az életmód kulcsfontosságú szerepet játszik a genetikai tényezők mellett. Kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni az emlőrák kockázatát, már kamaszkortól kezdődően.
Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.11.28. 10:49

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra...
Másodlagos növényi anyagok, étrend-kiegészítők helye 2-es típusú cukorbetegek diétájában
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.07.26. 04:03
Megfelelő étkezéssel, vitamin- és nyomelembevitellel a már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők támogathatják gyógyszeres terápiájukat. Az étrendi változtatás és a mozgás bevezetése a terápia mellett is...
Biztos tippek székrekedés ellen
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022.06.17. 21:48

A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.
Probiotikumok és rost-kiegészítők
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.03.15. 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...
Miért fontos az elegendő rostbevitel?
Szponzorált tartalom - 2022.02.28. 10:23
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a megfelelő rostbevitel javítja az emésztést, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Hogyan teszi mindezt, és miben segíthet még? Cikkünkben összefoglaljuk a...
Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021.11.13. 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.
Édes élet negyven felett
Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes...
A rostokban gazdag ételek hatása a bélbaktériumokra
MTI - 2012.07.02. 17:12
Az étkezési rostokról ismert, hogy elősegítik a bélmozgást, amerikai kutatók pedig most igazolták, hogy a rostban gazdag táplálék növeli bizonyos jótékony baktériumok számát is a bélben.
A rostdús táplálkozással sok betegség megelőzhető
MTI - 2009.10.29. 16:06
A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint, a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a...