Téma: Rostok

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.20. 09:40
Kenyér
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Érdemes-e zölden enni banánt?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.

Néhány IBD-beteg állapotát ronthatják bizonyos élelmi rostok

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.05.26. 05:03
Köztudott, hogy a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek az élelmi rostok, vannak azonban olyan betegek, akiknek nem előnyös a fogyasztásuk.

Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
Gabona
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...

Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...

Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
Rostok
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...

A rostgazdag étkezés véd a mellráktól - Táplálkozás és emlőrák

WEBBeteg - Cs. K., fordító; Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.01.26. 15:00
A mellrák megelőzésében az életmód kulcsfontosságú szerepet játszik a genetikai tényezők mellett. Kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni az emlőrák kockázatát, már kamaszkortól kezdődően.

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.10.18. 14:33
Zab
A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...

Biztos tippek székrekedés ellen

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2022.06.17. 21:48
Székrekedés
A rendszeres fizikai aktivitás, a rostban gazdag táplálkozás, a sok folyadékfogyasztás és egyes esetekben székletlágyító szerek alkalmazása mind hozzájárulhat a székrekedés elkerüléséhez.

Probiotikumok és rost-kiegészítők

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.03.15. 17:36
Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...

Miért fontos az elegendő rostbevitel?

Szponzorált tartalom - 2022.02.28. 10:23
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a megfelelő rostbevitel javítja az emésztést, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Hogyan teszi mindezt, és miben segíthet még? Cikkünkben összefoglaljuk a...

Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2021.11.13. 17:36
A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

Édes élet negyven felett

Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:26
A desszertekről nem könnyű lemondani, de negyven év felett érdemes átgondolni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ilyenkor már az anyagcsere-folyamatok gyakran lelassulnak. A cukrot mindenképpen érdemes...
A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint, a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a...