Mennyi tejet ihat a cukorbeteg és mikor?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
frissítve:

A tej közepesmértékben emeli a vércukorszintet. Ihatnak tejet a cukorbetegek is, azonban korlátozott a naponta fogyasztható tej mennyisége. Mennyi tej fogyasztható cukorbetegség esetén? Miért nem jó, ha reggelire iszik tejet a cukorbeteg?

A tejben szénhidrátforrásként részben egy kettős cukor (diszacharid), galaktóz, részben egy 6 szénatomos egyszerű cukor, laktóz (tejcukor) fordul elő. A szervezetbe jutva a galaktóz is két laktóz molekulára hasad, amely felszívódva glukózzá alakul, és a véráramba kerül. Ily módon a tej „cukortartalma” viszonylag gyorsan emel(het)i a vércukorszintet.

Egy másik – 5 szénatomos – egyszerű cukrot, fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak a gyümölcsök is, ennek vércukorszint-emelő hatása azonban valamivel elhúzódóbban jelentkezik, mivel a májban előbb 6 szénatomos cukorrá kell alakulnia.

A tej szénhidráttartalma

Ha valaki egyszerre 3 dl tejet fogyaszt – deciliterenként 5 gramm cukortartalommal számolva – 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot juttat szervezetébe, ami cukorbetegekben gyorsan kialakuló és rövid idő alatt lezajló vércukor-emelkedést okoz.

Mivel a korai inzulinválasz (az étkezési többletinzulin-elválasztás első fázisa) a cukorbetegség minden formájában hiányzik vagy csökkent, pótlása csak kívülről bejuttatott inzulin (1-es típusú cukorbetegségben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség késői fázisában) vagy az inzulinelválasztást serkentő gyógyszer adásával (megtartott inzulintermeléssel járó 2-es típusú cukorbetegségben) lehetséges.

Ha adott étkezésen belül a gyorsan felszívódó szénhidrát hányada magas, az elfogadható mértéket meghaladó vércukorszint-emelkedés csak nagyobb gyorshatású inzulin, illetve inzulinszekréciót serkentő gyógyszer adásával kerülhető el.

Mivel az adott étkezésen belül a lassan felszívódó szénhidrát hányada (döntően a kenyérfélékből, pékáruból, zöldségekből származó szénhidrátforrás) ilyenkor – az egyes étkezések végső soron limitált szénhidrát tartalmából adódóan – általában alacsonyabb, a gyorsan felszívódó szénhidrátból származó keringő glukóz viszont a beadott inzulin vagy a gyógyszeresen serkentett inzulintermelés hatására viszonylag gyorsan a szövetekbe jut, a vércukorszint leesik, a következő étkezést megelőzően hipoglikémia fordulhat elő.

Tudnivalók a cukorbetegek táplálkozásáról

1. A glikémiás indexből (GI) arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. Mit kell tudni a glikémiás indexről?

2. Az étkezés után kialakuló vércukorszint emelkedés függ az elfogyasztott táplálék glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást. Diétás szabályok cukorbetegség esetén

3. Az alkohol nem tiltott a cukorbetegek számára sem, azonban az anyagcserére gyakorolt komplex hatása miatt nagy odafigyelést igényel a beteg részéről. Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Mennyi a napi tejfogyasztás ajánlott mennyisége?

A cukorbetegek napi ajánlott tejfogyasztását fél literben állapították meg, s azt is több részletre elosztva javasolják elfogyasztani. A teljességhez tartozik, hogy a tej zsírtartalma a felszívódást befolyásoló tényező, s a tejcukor gyors felszívódásával elsősorban a túlsúlyosaknak ajánlott alacsony, 1,2 %-os zsírtartalmú tej használatakor kell számolni.

Nem mindegy a tejfogyasztás ideje sem

Reggelire nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz. Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert. A tej szénhidrátmennyiségét is mindig be kell számítani az előírt, betartandó diétába, 1 deciliter tejben 5 g szénhidrát található. (Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - WEBBeteg)

Egyes szerzők az általunk ajánlottnál is szigorúbb megszorítást tanácsolnak, s napi 2-3 dl-ben határozzák meg a fogyasztható tej mennyiségét, több részletre elosztva.

Azt gondoljuk, hogy e tekintetben is az egyéni különbségek figyelembevétele a leghelyesebb, beleértve az érintett személy étkezési szokásait, s a fogyasztott tej vércukoremelő hatását is.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborító

"Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest