Egészségtudatos diéta – "diétaotthonra" onkológiai megbetegedés esetén
Mi a teendő abban az esetben, amikor szervezetünket egy-egy krónikus betegség, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, vagy onkológiai betegség támadja meg? Utóbbiról kevesebbet szól a fáma, pedig az onkológiai megbetegedés esetében a megfelelően összeállított étrend – túlzások nélkül – akár életet is menthet. Melyek a "diétaotthonra" alapelvei?
Az egészséges életmód keretein belül sokat hallani az úgynevezett „egészségtudatos” táplálkozásról: mit, hogyan, milyen arányban célszerű fogyasztani életünk során, hogy testi és szellemi egészségünket, jólétünket hosszú távon megőrizhessük.
Kulcsfontosságú a rendszeres fizikai aktivitás, naponta végzett testedzés jelentősége, mely segíthet az elhízás, a túlsúly megelőzésében, másrészt egyes betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkenti.
„Diétaotthonra” az onkológiai betegek esetében
Egyre több vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a túlsúly vagy elhízás növeli a rák kiújulásának esélyét, és csökkenti a túlélés valószínűségét. Egy onkológiai betegséggel küzdő beteg diétájánál figyelembe kell venni, hogy azt adott étel milyen arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat: míg az előbbiek szignifikánsan emelik a tumoros elváltozások kialakulásának kockázatát, utóbbiak kifejezetten jótékony hatással bírnak. Ezért javasolható ilyenkor, hogy az állati zsiradékot (mely a telített zsírsavak legfőbb forrása) lehetőség szerint növényi olajokkal helyettesítsük, és fogyasszunk nagy mennyiségben tengeri halakat.
A diéta igen fontos eleme a nagy mennyiségben bevitt zöldség és gyümölcs, melyek a legfőbb vitamin, ásványi anyag és növényi rost bázisok. Ezek közül kiemelt jelentőségű a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele természetes formában, melynek daganatellenes hatását – a benne lévő antioxidánsok miatt – tudományos kutatások sora bizonyítja. Ilyen C-vitamin-források elsősorban a citrusfélék és a csipkebogyó.
A húsok közül eddig a vörös húsokról bizonyították be, hogy nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésben állhat az emésztőrendszer-, illetve a prosztata onkológiai megbetegedéseinek kialakulásával. Az sem mindegy, milyen módon készítjük el húsos ételeinket: a túlsütés, magas hőmérsékleten való sülés közben számos rákkeltő anyag szabadulhat fel, melyek egészségünket károsítják, illetve a már meglévő tumoros folyamatok előrehaladását felgyorsíthatják.
Az eleve feldolgozottan megvásárolt termékek pedig nitrit- és nitrátvegyületeket tartalmazhatnak, melyekből az emésztés során örökítő anyagunkat károsító molekulák képződhetnek, amely szintén egy daganatos elváltozás előszobáját jelentheti.
Okosan és változatosan – avagy „diétaotthonra”
Már a fentiekből is nyilvánvaló, hogy egy krónikus betegségben szenvedőnek mennyire nem egyszerű egy-egy ebéd elkészítésénél minden szempontot figyelembe venni. S ha mégis sikerül az ideális menüt összeállítani, a következő napon ismét ugyanezekkel a dilemmákkal szembesül… Valljuk be: igen nehéz ilyen szigorú kritériumok mellett még a változatosságot is biztosítani.
Szerencsére manapság már léteznek olyan professzionális ételkiszállító cégek, amelyek dietetikusok segítségével, szigorú felügyelet mellett, a legmodernebb főzési technikákkal készítik el nap, mint nap a különböző, betegség-specifikus étrendeket, lehetővé téve ezáltal, hogy a betegek otthonukban is tarthassák a kórházban megkezdett diétát.
Ez az otthoni diéta megteremti a változatosságot, és igen nagy segítséget jelent a betegek számára, akik betegségük diagnosztizálásával párhuzamosan gyakran hosszú tiltólistával, követendő étrendjükre vonatkozó konkrét alternatíva nélkül hagyják el a kórházat.
Érdemes tehát a „diétaotthonra” lehetőségei felől érdeklődni, körülnézni, mert ez nagymértékben könnyíti meg mind a betegek, mind a hozzátartozók életét.