A stressz csökkenti a daganatellenés kezelés eredményességét

Medipress
megjelent:

A daganatellenes kezelés előtt egy-két nappal elszenvedett fizikai vagy lelki stressz csökkentheti a terápia hatékonyságát – derült ki egy új tanulmányból.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói emlőrákos sejteken végzett kísérletek során azt találták, hogy mind a lelki, mind a fizikai stressz (ideértve az erőteljes testmozgást is) egy olyan stresszel kapcsolatos fehérje termelődését serkenti, amely beindít egy láncreakciót. Ez utóbbi hatására a rákos sejtek képesek túlélni a kezelést. A kutatók felfedezték, hogy a hősokkfaktor-1 (HSF-1) elnevezésű fehérje károsítja a daganatos sejtek elpusztítását célzó mechanizmusokat, így azok még akkor sem pusztulnak el, ha DNS-üket károsította a kemoterápia vagy a sugárkezelés. Az eredményekről a Molecular Cancer Research folyóirat szeptember 21-i online kiadása számolt be.

Fogalomtár daganatos betegségekhez
A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

Az egyetem sajtóközleményében a kutatók reményeiket fejezték ki, hogy a tanulmány alapján olyan gyógyszereket tudnak majd kifejleszteni, amelyek gátolják a HSF-1-et, ezek a szerek a daganatellenes kezelések részévé válhatnak. Addig azonban a páciensek jobban teszik, ha a kezelések előtti napokban kerülik a fizikai és lelki stresszt. „A HSF-1 egyik jól ismert serkentője a testmozgás. Nem ellenzem a mozgást, de nagyon fontos az időzítés, mivel úgy tűnik, minden intenzív vagy hosszan tartó, a kezelés előtti néhány napban végzett mozgásforma igen kockázatos, mert csökkentheti a terápia hatékonyságát” – mondta el Govindasamy Ilangovan belgyógyász docens, a cikk vezető szerzője a sajtóközleményben.

Medipress

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.