Az olívaolaj csökkentheti a demencia miatt bekövetkező halálozás kockázatát?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok az emberek, akik naponta fél evőkanálnyi vagy annál több olívaolajat fogyasztanak, ritkábban halnak meg demencia következtében egy kutatás szerint. A mai napig nem tudják, mitől is alakul ki egészen pontosan a demencia, de ismert, hogy genetikai faktorok mellett életmódbeli tényezőknek, így a táplálkozásnak is szerepe lehet benne.

Ehhez kapcsolódóan készült egy tanulmány az USA-ban, melyet 2024 májusában publikáltak és amelyhez a több mint 90.000 résztvevőt számláló úgynevezett Nurses’ Health Study (Egészségügyi Dolgozók Egészségügyi Tanulmánya) adatait értékelték ki, amely egy 28 éves időszakot ölelt fel (1990-2018). Az alanyok négyévente szolgáltattak adatokat étkezési szokásaikra vonatkozóan egy 130 különféle kérdést tartalmazó kérdőív kitöltésével.

A mediterrán diétáról tudományosan bizonyított, hogy csökkenti a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. Ez az étrend nagyrészt zöldségekből, gyümölcsökből, halakból és növényi olajokból tevődik össze, húsokat csak kis mennyiségben tartalmaz. Vajon a demencia kockázatát is képes lehet csökkenteni?

Megóvhat-e az olívaolaj a demenciától?

Jelen tanulmány nem a teljes mediterrán diétára fókuszált, hanem csupán annak egyetlen fontos elemére, az olívaolajra. A szerzők azt akarták kideríteni, hogy egy bizonyos mennyiségű olívaolaj napi szintű fogyasztása befolyásolja-e a demencia rizikóját.

Mind a 60.000 női és 30.000 férfi alany az egészségügyben dolgozott, átlagéletkoruk 56 év volt. A felmérésben nem vehettek részt azok, akik a vizsgálatok kezdetén daganatos vagy szív-érrendszeri diagnosztizált betegek voltak.

Fél evőkanál naponta

A tanulmány teljes időszaka alatt 4751 személy veszítette életét demencia következtében. Nagy többségük olyan férfi volt, aki azt nyilatkozta magáról, hogy naponta kevesebb mint 7 gramm olívaolajat fogyaszt vagy egyáltalán nem is szerepel ez az élelmiszer az étrendjében.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy naponta több mint 7 gramm (kb. fél evőkanál) olívaolaj fogyasztása a demenciához köthető halálozást 28%-kal csökkenti.

Azon alanyok körében, akik naponta 5 gramm margarint vagy annyi majonézt fogyasztottak, ami megfeleltethető a 7 grammnyi olívaolajnak (természetesen csak az olívaolajat tartalmazó termékekről van szó!), a demenciához köthető halálozási ráta 8-14%-kal csökkent.

A kutatók megállapításai szerint azok közül, amikre rákérdeztek, egyetlen más étkezési szokás vagy körülmény sem volt befolyással a demenciarizikóra.

Az olívaolaj pozitív hatása azoknál az embereknél is megmutatkozott, akik genetikailag 2-9-szer nagyobb demenciakockázattal rendelkeztek.

Antioxidáns hatás

Az olívaolaj javarészt egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén az egész szervezetre, az általános egészégre nézve pozitív hatást fejtenek ki. Demencia fennállása esetén a gyulladásos folyamatok gyorsítják az agy öregedését és a degeneratív elváltozások kialakulását.

A tanulmány korlátai

A szóban forgó tanulmány megfigyeléses módszerrel készült, így mindössze számszerű, de nem ok-okozati összefüggéseket állapít meg. Eredményei alapján csupán feltételezni lehet, de bizonyítani nem, hogy az olívaolaj segíthet csökkenteni a demencia kockázatát.

A részt vevő alanyok étkezési szokásaikról csupán kérdőív kitöltésével szolgáltattak adatokat. Azt, hogy valójában mennyi olívaolajat fogyasztottak, a kutatók nem ellenőrizték. A felmérés során nem kérdeztek rá, így a tanulmányban sem vették figyelembe a demencia egyéb ismert rizikófaktorait, úgymint a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a depressziót, a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Pusztuló idegsejtek

A demencia olyan megbetegedések összefoglaló neve, amelyek az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara következtében a szellemi képességek hanyatlásával járnak. A legismertebb demenciaforma az Alzheimer-kór, amelyre az agyban rendellenes fehérjeplakkok lerakódása jellemző.

Az érintettek agysejtjei folyamatosan halnak el, miközben az idegsejtek közötti összeköttetések (szinapszisok) is megszűnnek.

Más esetben, például vaszkuláris demenciában agyi keringési zavarok okozzák az idegsejtek pusztulását.

A demenciákkal járó neurodegeneratív elváltozások következtében a rövid távú memória és az emlékezőképesség romlik, a folyamat előrehaladásával a hosszú távú memória is hanyatlik, a betegek egyre inkább elveszítik szellemi képességeiket és készségeiket.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Demenz: Olivenöl senkt das Sterberisiko (NetDoktor)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.