Az ivóvíz minőségétől is függ az Alzheimer-kór kockázata
Az ivóvíz nagyobb alumíniumtartalma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát fogyasztóinál, míg magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt - közölték francia kutatók.
Virginie Rondeau és kutatócsoportja tizenöt éven át követte idős emberek egészségi állapotát, miközben ivóvizük összetevőit is elemezték.
Ha az alumínium napi bevitele meghaladta a 0,1 milligrammot, nagyobb valószínűséggel jelentkezett a megjegyző- és emlékezőképességek csökkenése, a szellemi hanyatlás - állapították meg a szerzők az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
"Az Alzheimer-kór többtényezős betegség, és az ivóvíz alumíniumkoncentrációja is hatással lehet a kognitív hanyatlásra és az Alzheimer-kórra" - mondta Rondeau. A kutatók szerint a nagyobb napi alumíniumbevitel több mint kétszeresére emelte az elbutulás kockázatát.
Másrészt találtak olyan összetevőt az ivóvízben, a szilícium-dioxidot, amely csökkentette az alumínium káros hatását: napi 10 milligrammonként rendre 11 százalékkal lett kisebb a kockázat. A kutatók úgy vélik, a szilícium-dioxid csökkentheti az alumínium felszívódását a szájban, vagy gyorsítja a fém kiválasztását.
A bordeaux-i kutatók eredményeiket adaléknak tekintik ahhoz a vitához, amely az ivóvíz összetétele és a neurológiai rendellenességek, valamint az elbutulás kapcsolatáról zajlik, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.
(MTI)