Téma: Ivóvíz
Arzén, nitrit, ólom, kórokozók - Az ivóvíz minősége Magyarországon
WEBBeteg - NNGYK, MTI - 2024.11.15. 17:10

Magyarország egyes településein közismerten magas az ivóvíz arzéntartalma. Hogy ez miért probléma, és hogy ezen a toxikus anyagon túl milyen a hazai csapvíz minősége és biztonságossága, arról azonban a legtöbben keveset...
Tények és tévhitek a vízfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.03.21. 10:00

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta vizet fogyasszunk el a mindennapok során. Az ajánlások különböznek egészséges és...
A régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe
MTI - 2022.10.25. 13:08
A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
Csökkenő arzénkoncentráció: kevesebb daganatos beteg
Debreceni Egyetem - 2022.10.04. 12:46
A Debreceni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vezetékes ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentésével kevesebb daganatos megbetegedés és iszkémiás szívbetegség miatti halálozás várható Magyarországon.
A háború életet, egészséget, környezetet is fenyeget
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022.03.01. 16:03
A háborúk, a fegyveres konfliktusok mindig hatalmas pusztítást okoznak, a közvetlen áldozatokon túl népegészségügyi válságot és tartós pszichés ártalmakat is előidézve. Halálos áldozatokat követelnek, rokkantságot...
Csapvíz kontra ásványvíz - Melyiket válasszuk?
DRportal - 2017.10.09. 16:04
Nem csupán a nyári hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges - napi 2-3 liternyi - folyadékfogyasztás, hanem az egészségünk megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője az egész...
Húsz pohár folyadék naponta? Ön mennyit iszik?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2015.02.14. 14:21
Naponta 2-2,5 liter folyadék bevitelét ajánlja Györki Niké dietetikus, utalva az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlására. Ebből a mennyiségből 1-1,5 liter (5-7 pohár) a konkrétan bevitt folyadék, a...
Növeli az élelmiszerallergia kockázatát egy víztisztításhoz is használt vegyszer
MTI - 2012.12.04. 12:05
Az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszerallergia - vélik amerikai kutatók.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Tévhitek a vízfogyasztásról
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2012.03.28. 14:49
A WEBBeteg újságírójának kérésére az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusai a vízfogyasztással kapcsolatot néhány tévhitet megismerve eloszlatták a félreértéseket.
Ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból egy magyar településen
Független Hírügynökség - 2010.03.28. 22:03
Kiváló minősítést kapott a Somogy megyei Mesztegnyő ivóvize. A településen most azt tervezik, hogy egy-egy ünnepi alkalomra palackozzák is a csapvizet - mondta Nemes László polgármester vasárnap.
Öngyilkosság ellen lítiumot az ivóvízbe - javasolják kutatók
MTI - 2009.05.14. 14:27
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte egymillióra tehető az öngyilkosságok száma évente, legtöbbjüket a depresszió okozza. Egy japán tanulmány most azt sugallja, hogy az ivóvízhez adott...
A vízben lévő ösztrogén rontja a spermák minőségét?
WEBBeteg összeállítás - 2009.05.11. 22:17
Romlik az izraeli férfiak spermájának minősége. Az izraeli spermabankokban 2004 és 2008 között elhelyezett ondófolyadékok 40 százalékkal kevesebb spermiumsejtet tartalmaznak, mint a 90-es évek közepének és végének...
Az ivóvíz minőségétől is függ az Alzheimer-kór kockázata
MTI - 2009.03.05. 19:42
Az ivóvíz nagyobb alumíniumtartalma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát fogyasztóinál, míg magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt - közölték francia kutatók.