Tények és tévhitek a szénhidrátokról
Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.
Nélkülük nem működnének egészségesen létfontosságú szerveink, nem fejlődne szervezetünk, nem lenne energiánk a mindennapi feladatokhoz, és nélkülük a fogyókúra sem lenne sikeres. A sok tévhit eloszlatásáért most pontokba szedtük a legfontosabbakat.
1. Nem eszek szénhidrátot, mert fogyókúrázok – tévhit
Szénhidrátokra ugyanúgy szüksége van szervezetünknek, mint zsírokra és fehérjékre. Nem száműzhetjük őket étrendünkből, még fogyókúra idején sem. Bár a szervezetünk számára nélkülözhetetlen glükózt képesek vagyunk előállítani bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből, de ha nem fogyasztunk elegendő mennyiséget a szénhidrátokból, akkor testünk a saját fehérjéit, az izomzatot kezdi el lebontani, emellett felborul a só- és vízháztartásunk. Tény, hogy diéta során jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mennyit is fogyasztunk belőlük, és még fontosabb, hogy milyen minőségben. Diétázás alatt részesítsük előnyben a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, amelyek szénhidráttartalmuk mellett magas rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Rosttartalmuk révén segítenek az egészséges bélrendszer működésében, szabályozzák és szinten tartják a vércukorszintünket, vagyis segítik a testtömeg-csökkentő programunkat.
A táplálkozás élettana és biokémiája I. A szénhidrátok |
Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye. A táplálkozás élettana és biokémiája I. A szénhidrátok |
2. A szénhidrátok miatt alakulnak ki a zsírpárnáim – tévhit
Az élelmiszereinkkel elfogyasztott szénhidrátok egy része glükóz formájában felszívódik, és a véráramba kerül, energiát szolgáltatnak testünknek. Az a mennyiség, amelyet nem hasznosítunk azonnal, glikogénné alakul, a májban és az izomzatban raktározódik. Ezek könnyen hasznosíthatóak szervezetünk számára, ha szükség van rájuk. Elhanyagolható mértékben következik be a szénhidrátok zsírrá történő átalakítása, ugyanis ez egy nagyon energiaigényes folyamat, és csak akkor következik be, ha hosszú távon nincs szükség a hasznosításukra. A zsírpárnák nem a szénhidrátok miatt alakulnak ki, hanem amiatt, ha valaki nem égeti el, nem használja fel az élelmiszerekkel és italokkal fölöslegben bevitt energiát.
3. Minden, ami szénhidrátot tartalmaz, egészségtelen – tévhit
Sokan, ha meghallják a szót: szénhidrát, egyből a cukrokra, a fehér lisztre, a fehér kenyérre és a tésztára gondolnak. Részben helyesen, viszont a szénhidrátok nem csak a fentiek. Szinte minden táplálékunkban megtalálhatóak kisebb-nagyobb mennyiségben, legyenek azok zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek, húsok, tej és tejtermékek. Ezek pedig nem tartoznak az egészségtelen élelmiszerek közé, hiszen a szénhidrát mellett még sok más fontos makro- és mikroelemet tartalmaznak.
4. Az összetett szénhidrátoknak alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint az egyszerű szénhidrátoknak – tévhit
A szénhidrátoknak egységes a kalóriatartalmuk, amely szám szerint 4 kcal (16,8 kJ) grammonként. Az egyszerű szénhidrátok gyorsabban szívódnak fel, mert egyszerű alegységekből épülnek fel, emésztésük gyorsabb, mint az összetett szénhidrátoké, amelyek lassabban szívódnak fel, és nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Összességében elmondható, hogy bár a finomított cereáliák és a kristálycukor fogyasztását csökkenteni ajánlott, de a szénhidrátokat továbbra is iktassuk be az étrendünkbe, ha a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszünk.
Fontos tudni!
A cukorbetegek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy mennyi szénhidrát fogyasztható, nekik szigorúan be kell tartaniuk a számukra előírt diétát!
Bővebben
- Diétás szabályok cukorbetegség esetén
- Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel
- Mit kell tudni a glikémiás indexről?
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember