7 egyszerű tipp az immunrendszer erősítésére
Készüljön a megfázás-és influenzaszezonra helyes táplálkozással, testedzéssel és az alkoholfogyasztás korlátozásával!
A szervezet immunrendszere erősebb, mint hinné. Mégis mennyire?
A Pennsylvania Egyetem kutatói nemrégiben immunsejteket vettek három, leukémiás betegtől, majd genetikailag módosították őket „sorozatgyilkos” sejtekké, melyek feladata a daganatos sejtek megtámadása. Noha a kutatás kicsi és a kezelés kísérleti fázisban van, az eredmények nagyon meggyőzőek voltak: két betegnél teljes remissziót tapasztaltak, míg a harmadik drámai tumor-ellenes immunválaszt mutatott. A módosított immunsejtek legalább 1000-szer sokszorozódtak meg a szervezetben, elpusztítva a rákos sejteket, és arra ösztönözték az úgynevezett memória sejteket, hogy védjenek egy esetleges kiújulás ellen.
Noha még számos kutatás szükséges, ez a tanulmány azt sugallja, hogy megfelelő támogatással az immunrendszer egészségesen tart bennünket. Egyszerű lépésekkel Ön is erősítheti immunrendszerét, hogy elkerülje a megfázást.
Fogyasszon sovány fehérjét minden étkezésnél!
Noha nincs olyan élelmiszer, mellyel biztosan kivédhető az influenza, bizonyos tápanyagok védik a szervezetet a baktériumok és vírusok ezreitől, s a fehérje ezek közé tartozik. Ennek az az oka, hogy a betegségek legyőzésében szerepet játszó antitestek fehérjéből épülnek fel, illetve, hogy sok magas fehérjetartalmú élelmiszer tartalmaz immunrendszer serkentő tápanyagokat.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok |
A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>> |
A sovány marhahús, bab, szója, és tenger gyümölcsei cinket tartalmaznak, ami segíti a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek előállítását. Még enyhe cinkhiányos állapot is növeli a fertőzésekre való hajlamot. A mandula, kesudió szintén jó fehérjeforrás, emellett magnéziumot is tartalmaznak, ami szintén erősíti az immunrendszert.
Fogyasszon naponta 5 alkalommal gyümölcsöt és zöldséget!
Szinte bármilyen zöldség jó, de ha lehet, válassza az A-, C- és E-vitaminban leggazdagabbakat, mint az édesburgonya, sárgarépa, sötét leveles zöldségek, melyek segítik a fehérvérsejtek küzdelmét a fertőzésekkel szemben. A citrusfélék, paprika, brokkoli C-vitaminban gazdagok, ami segíti a vas felszívódását. A diófélékben, magvakban megtalálható E-vitamin bizonyítottan véd az influenza és a felső légúti betegségekkel szemben. Így megfelelő zöldség-és gyümölcsfogyasztással kiegészített kiegyensúlyozott étrend megfelelő védelmet nyújt a betegségek ellen. Noha a multivitamin-és ásványi anyag készítmények használata segíthet, előtte kérje ki orvosa véleményét, mert a túl nagy dózis egyensúlyhiányt okozhat, és elnyomja az immunválaszt.
C-vitamin és dohányzás |
Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele. Bővebben a dohányosok táplálkozásáról>> |
Sétáljon naponta 20 percet!
Napi 20-30 perc fizikai aktivitás támogatja az immunrendszert. Testedzés hatására az antitestek és fehérvérsejtek gyorsabban áramlanak a vérben, így hamarabb felismerik a betegségeket, ráadásul a gyorsabb áramlás ösztönzi az immunsejteket arra, hogy olyan hormonokat bocsássanak ki, melyek a betolakodó kórokozókra hívják fel a figyelmet. Fontos, hogy az edzés közepes intenzitású legyen, mert a kimerítő mozgás csökkentheti a fehérvérsejtek számát, és növelik a betegségek kockázatát.
Ellenőriztesse a D-vitamin szintjét!
Körülbelül 500nmol/L általában elég az általános egészség fenntartásához, de 30nmol/L túl alacsony. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin növeli az immunválaszt, míg hiánya növeli a szezonális nátha kockázatát. D-vitaminhoz leginkább a napfényből juthat, de megtalálható halakban (lazac, tonhal, makréla), tojásban, gombában, marhamájban, margarinban is.
Csökkentse a stresszt!
Jógázzon, játsszon a kutyájával, hallgasson zenét, vagy csináljon bármit, amivel csökkentheti az önt érő stresszt. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a stressz befolyásolja az immunrendszer működését, növeli a betegségek kockázatát.
Olíva- és repceolajat használjon!
Ezek tartalmazzák azokat az egészséges zsírokat, melyek a sejtek egyfajta kenőanyagai, segítve a rugalmasságot, sejtek közötti kommunikációt, az immunrendszer működését. Ugyanakkor figyeljen, nehogy túl sok omega-6 zsírsavat fogyasszon, mivel az növeli a gyulladások kockázatát.
Korlátozza az alkoholfogyasztást!
Napi egy pohár alkohol megengedett a legtöbb ember számára, ám a túlzott alkoholfogyasztás mérgezi az immunsejteket, melyek megkeresik és elpusztítják a betolakodó mikróbákat. Ez pedig súlyos fertőzésekhez, influenzához vezethet.
(WEBBeteg - CS. K. forrás: healt.com)