Génmutáció, amelytől a zsír gyorsabban távozik a vérből
Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír - közölte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a "jó" HDL koleszterin és alacsony a trigliceridek vérszintje. Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak - a GALNT2 jelű gén mutáns változatának - a hordozói.
Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből.
Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő triglicerideket (zsírmolekulákat) lebontó enzim működését kevésbé gátolja az Apo C-III vegyület. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt zsír gyorsabban távozik a vérből.
A tanulmányt a Cell Metabolism című folyóirat decemberi számában tették közzé a szerzők.
Neutrális zsírok |
A trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat, stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Triglicerid - neutrális zsírok>> |
(MTI)