Mi is a baj a ló húsával?
Ha az IKEA-s lóhúsbotrány kapcsán akarunk egy kicsit azon filozofálgatni, hogy mi is a baj a ló húsával, már a legelején ki kell jelentenünk, hogy az égvilágon semmi. Élettanilag összetevői tökéletesen megfelelnek a szervezetnek, sovány, ugyan igaz, hogy kicsit édesebb, mint a marha. A lóhús tehát minden további nélkül fogyasztható, az igazi baj vele mindössze annyi, hogy nem volt a címkéken feltüntetve.
A lóhús egészséges, tápértékét és összetevőit is figyelembe véve jobb, mint a marha. Ugyanis míg például 100 gramm lóhús csak 3 gramm zsírt tartalmaz, addig ez ugyanennyi marhalapockában már 6,2 gramm is lehet. Az energiatartalma is alacsonyabb, a szénhidráttartalma viszont magasabb, ezért az íze édesebb.
Ha a sertéshússal akarjuk összevetni, akkor azt látjuk, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetétele is, ez ugyancsak jótékony hatású az emberi szervezet számára, és telítetlen zsírsavakban is gazdagabb, mint a disznó. Gyorsabban fel is szívódik és a lóhús teljes értékű fehérjét tartalmaz.
Lóhús és marhahús tápanyagtartalma |
Lóhús (100 g)
Marha lapocka (100 g)
|
Ugyanúgy vörös hús azonban, mint a marha, így még a kedvező tápanyagösszetétel mellett is csak ritkán ajánlott a fogyasztása. Túlzott bevitel esetén ugyanis köszvényesedéshez vezethet.
– Nem igaz, hogy a lóhús egészségtelen vagy káros lenne, a baj abból adódik, hogy ezt marhahúsként próbálták eladni, s a csomagoláson is így volt feltüntetve. Ettől kezdve pedig azt sem lehet tudni, hogy az a hús miféle lóból és honnan származott. Az ellenőrzött körülmények között előállított lóhús veszélytelen – magyarázta Barna Lajosné Éva, dietetikus.
A szakértő hozzátette: a lóhúsfogyasztás manapság nem szokás, a háború utáni időkben viszont kényszerűségből is ugyan, de többször ettek lovat az emberek. A lovat jelenleg inkább haszonállatként, mintsem táplálékforrásként tartják számon, ezért a lóhús elleni tiltakozásnak inkább érzelmi okai lehetnek.
– Marhahússal keverve sem jelentkezik semmilyen káros hatás – mondta a dietetikus, hozzátéve: például Olasz és Franciaországban az éttermek étlapján is szerepel a lóhús.
(WEBBeteg)