B13-vitamin - Mit érdemes tudni róla?

megjelent:
A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vegyület, amely részt vesz a folsav és a
B12-vitamin anyagcseréjében. Korábban a B-vitamin család egyik tagjának tekintették, de ma már nem sorolják az esszenciális (létfontosságú) vitaminok közé. Jelenleg kevés tudományos kutatás és eredmény áll rendelkezésre erről a vegyületről.
Napi ajánlott beviteli mennyisége
A B13-vitamin napi ajánlott beviteli mennyiségét még nem állapították meg.
A B13-vitamin forrásai
Kalcium-orotát és magnézium-orotát formában kapható étrend-kiegészítőként.
Természetes forrásai a tej és a tejtermékek (tejsavó, savanyított tejtermékek: joghurt, kefir, fermentált élelmiszerek: bizonyos sajtok), élesztő (sörélesztő, pékélesztő), gyökérzöldségek (cékla, sárgarépa), zöld leveles zöldségek, hús és belsőségek (máj, vese).
Miért van rá szükségünk?
Az orotsav részt vesz a DNS és RNS szintézisében, a B12-vitamin és a folsav anyagcseréjében, amelyek nélkülözhetetlenek a vörösvértestek képződéséhez.
Egyes vizsgálatok szerint segítheti a májműködést és a sejtek regenerációját, javíthatja a koncentráló- és emlékezőképességet, támogathatja a sclerosis multiplex kezelését, oldja a stresszes, szorongásos állapotokat.
Hiánya, túladagolása
Nincs ismert hiánybetegsége, mert a szervezet képes előállítani.
Az orotsav túladagolása nem jellemző, de nagy mennyiségben hosszú távon fogyasztva esetlegesen májkárosító lehet.
Normál, vegyes étrend esetén semmilyen veszéllyel nem kell számolni.
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember