Tavaszi megújulás kívül-belül

Debreceni Egyetem
megjelent:

Jó alapanyag, megfelelő konyhatechnológia és mértékletesség – ezek az egészséges táplálkozás főbb szabályai.

Szalayné Kónya Zsuzsa

Tavasszal sokan gondolják, hogy a téli lustálkodás és a plusz kilók felszedése után ideje szervezetüket méregteleníteni vagy épp egy fogyókúrát beiktatni. A kívánt súlyvesztés és az eredmény megtartásának érdekében, azonban nem árt néhány tévhitet eloszlatni.

Az egészséges táplálkozás alapja: legyen vízszínű a vizelet és minden nap legyen székletürítés – kezdi Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus. Mindez persze egyszerűen hangzik, de tenni kell érte. A szervezetünk, olyan mint a lakásunk. Ha rendszeresen takarítjuk, rendezgetjük otthonunkat, akkor nincs szükségünk nagytakarításra. Az a baj, sokan úgy gondolják, hogy mértéktelenül ehetnek, ihatnak, hiszen majd tavasszal egy két hetes böjttel, minden káros anyagot semlegesíthetnek. Ez azonban nem így van.

Vitaminok és ásványi anyagok: Miért fontosak?

Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényét kielégíteni. Vitaminok és ásványi anyagok: Miért fontosak?>>

Nem az a jó fogyókúra, ha egyik napról a másikra drasztikusan megfelezzük az adagot. Kiindulási súlytól függetlenül, ha a napi kalóriabevitelt ötszázzal csökkentjük, akkor havonta 2-4 kilótól szabadulhatunk meg. Ez a szervezetet nem terheli meg, nem hat károsan a fizikai és mentális képességünkre, és az eredmény is hosszútávon fenntartható. A szakember szerint, ha dietetikus irányításával történik az életmódváltás a beteg megtanulja a diétát, és fenn is tudja tartani. Nők esetében napi 1200, férfiaknál napi 1400-1500 kalória alá nem mehetünk, mert akkor a szervezet nem kapja meg azt, amire szüksége van. A titok, hogy a legkisebb energiát adó alapanyagokból megfelelő konyhatechnológiával készítsük az ételt. Vagyis hiába választjuk a halat, ha aztán bő olajban rántva készítjük el.

tankonya

Gyakran panaszolják a túlsúlyos emberek, hogy nem értik, miért nem fogynak, hiszen alig esznek valamit. Szemléletes példával magyarázza a szakember, hogy tíz dkg zsiradék energiatartalma 9 kiló uborkáénak felel meg, így ha például az önmagában egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldséget, sovány húst túl sok zsiradékkal készítjük, nem oldottuk meg a kalóriacsökkentési feladatot. Gyakran vitatott kérdés, milyen olajat használhatunk sütéshez-főzéshez. Szalayné Kónya Zsuzsa leszögezi: ha hőhatásnak tesszük ki a zsiradékot, akkor legyen állati eredetű, ha pedig salátákhoz adjuk, akkor extra szűz olíva-, lenmag- vagy repceolaj. Ezek tartalmaznak nagy mennyiségben egyszeresen telítetlen – vagy omega-3 – zsírsavakat, amelyek jó hatással vannak a szív- és érrendszerre.

Méregtelenítéskor nagyon fontos a napi 2-3 liter folyadék, sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása. A dietetikus azonban hangsúlyozza, hogy a burgonya és a száraz hüvelyesek ugyan zöldségeknek minősülnek, de a magas keményítő-tartalmuk miatt nem soroljuk őket a sokkal kisebb energiatartalommal rendelkező zöldségfélék közé. Felejtsük el a „fóliás” termékeket, és csak a szabad-földieket fogyasszuk! Télen nem egészséges vitaminforrás a paradicsom, paprika, uborka, újhagyma, földieper. Helyettük válasszuk a savanyú káposztát, feketeretket, céklát, sárgarépát, vöröskáposztát, sütőtököt, almát, körtét, aszalt gyümölcsöket, és beépíthetjük étrendünkbe a mirelit termékeket is. Vásároljuk mindig az évszaknak és az adott éghajlati övnek megfelelő élelmiszert! Ha semmi más gyümölcsöt nem eszünk a téli hónapokban csak almát – de abból naponta kettőt –, akkor is hozzájutunk a szükséges mikrotápanyaghoz. „Napi két alma, az orvost távol tartja” – szól a mondás, és ez igaz! Mindemellett naponta fél órás mozgás, ami 110 felett tartja a pulzust, mint például a tempós gyaloglás, segíti a folyamatot. A folyadék pedig csapvíz legyen, minél magasabb ugyanis az ásványi anyag tartalma a palackozott vizeknek, annál jobban felborítják a szervezet ásványi anyag egyensúlyát.

tankonyha

Mit, mennyit, mikor, hogyan? Ezek tehát az alapvető kérdések. Azok a táplálékok, amelyek a természetben körülvesznek bennünket, nem egészségtelenek, csak tudnunk kell a mértéket. Ha például időnként eszünk kevés csülköt vagy pacalt, az nem jelenti, hogy egészségtelenül táplálkozunk, de ha ez a napi rutin, akkor számolnunk kell a negatív következményekkel.

A dietetikusok személyre szabottan tudják a legoptimálisabb segítséget nyújtani az egészséges étrend kialakításában, ám vannak egyszerű alapszabályok. Minden életkorban és évszakban fogyasszunk naponta gabonafélét, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húsfélét, hetente többször burgonyát, rizst, tojást, hetente olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, halat, és kéthetente belsőségekből készült ételeket.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.