A zabliszt jótékony hatásai

szerző: Varga Dóra, dietetikus - Budai Endokrinközpont
megjelent:

Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe - mondja Varga Dóra, dietetikus. Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű - napi 3 gramm béta-glükán - fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez teljesen hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket, mint ahogyan az alábbi, reform meggyes piskóta esetében is.

További receptek a Receptkeresőben!

(Budai Endokrinközpont)

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség