Diétás tanácsok az epe és a máj védelméért
A zsíros ételek fogyasztását nemcsak az elhízás veszélye miatt kell kerülni, hanem azért is, mert olyan fontos szerveinket is túlterhelhetjük vele, mint a máj és az epe, ami súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Hogyan előzzük ezt meg?
A máj nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet méregtelenítésében, a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjében, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben. Ha ez az egyensúly felborul, akkor többek között a májgyulladás és az epekövesség tüneteit tapasztalhatjuk.
Hogyan terhelhetjük túl a szerveinket?
A legjelentősebb májkárosító tényezők a következők:
- túlzott vagy rendszeres alkoholfogyasztás,
- a hepatitis vírusok különböző formái (A-E-ig),
- különböző gyógyszerek (pl. antibiotikum, fogamzásgátló),
- adalékanyagok (pl.: tartósítószerek, színezék),
- különböző vegyszerek (pl. növényvédő szerek, kozmetikai szerek),
- egészségtelen táplálkozás (pl. erős fűszerek, túlzott zsírbevitel, vízben nem oldódó rostok, finomított szénhidrátok).
Májvédő étrend
Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire |
A számunkra szükséges tápanyagokat táplálkozás révén juttatjuk a szervezetünkbe. Az emésztőrendszerünk feladata az értékes tápanyagok feldolgozása, emésztése, felszívása és a felesleges anyagok kiürítése. Több szervből felépülő szervrendszer, amelyek mindegyikénél előfordulhat rendellenesség, megbetegedés. A különféle betegségekre különböző étrendek ajánlottak. Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire>> |
A legegyszerűbb módja a máj és az epe kíméletének az, ha egészséges étrendet követ és elkerüli a fentiekben említett májkárosító tényezőket. Összeszedtük a májvédő étrend tíz legfontosabb tanácsát:
- Kerülje az alkohol és a szénsavas üdítők fogyasztását!
- Fogyasszon olyan kéntartalmú aminosavakat, mint a metionin (köles, sovány túró, tojásfehérje), cisztin és cisztein, amelyek elősegítik a májsejtek regenerációját.
- Mérsékelje a zsírfogyasztást! A zsírbevitel 0,5-0,8 g/ttkg legyen, könnyen emészthető, esszenciális zsírsavak formájában.
- Fogyasszon elegendő mennyiségű szénhidrátot! A szénhidrát (6-8 g/ttkg) szerepet játszik a máj védelmében a májregeneráló hormon (inzulin) termelődésének fokozásában, és általa feltöltődnek a glikogén raktárak.
- Figyeljen a megfelelő vitaminbevitelre! A máj telítettsége esetén a B1, B6, C-vitamin és folsav szükséglet megnő.
- Fontos a fokozatosság! Az étrend szempontjából kiemelten fontos a mennyiség, az étkezések gyakoriságának és az ételek állagának fokozatos emelése.
- Kerülje az erős fűszerek (erős paprika, bors, torma, mustár, chili) fogyasztását, használjon ezek helyett friss és szárított zöldfűszereket!
- Egyen többször, keveset! Célszerű naponta ötször-hatszor, egyszerre kis mennyiségeket étkezni.
- Figyeljen a megfelelő aminosav-bevitelre! Dúsítsa étleit túróval, reszelt zsírszegény sajttal, és tojással!
- Kerülje a nehezen emészthető (pl.: éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek) ételeket!
Hogyan készítse el az ételeket?
Mivel ajánlott elkerülni a túlzott zsírbevitelt, ezért a bő zsírban, olajban való sütés sem javallott. Helyette inkább részesítse előnyben a zsírszegény sütési módokat: alufóliában, sütőzacskóban, grillen, mikrohullámú sütőben, stb. A hagyományos sűrítés helyett pedig használjon inkább száraz rántást vagy egyszerű, joghurtos, kefires habarást.
Mit tehet még?
Ha fokozott terhelésnek teszi ki a máját, akkor az életmódi változtatásokon túl érdemes májvédő készítményeket alkalmazni. Ezek a készítmények általában gyógynövénykivonatokból (pl. máriatövis, articsóka, gyermekláncfű) készülnek, amelyek megkönnyíthetik a májsejtek regenerálódását, segíthetik a szabadgyökök semlegesítését és megakadályozhatják a méreganyagok májsejtbe való bejutását. A készítményekről és az alkalmazásukról érdeklődjön orvosánál, gyógyszerészénél.
(WEBBeteg)