A D-vitamin-hiány veszélyei
Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiányra vezethető vissza. Milyen mennyiségben érdemes a D-vitamin pótlásáról gondoskodni?
A téma cikkei |
5/1 Mire jó a D-vitamin? |
A D-vitamin (cholecalciferol), amit más néven D-hormonnak is neveznek a hatásmechanizmusa miatt, táplálék útján gyakorlatilag alig vihető be a szervezetbe, viszont a bőrünket érő napfény hatására saját szervezetünk elő tudja állítani a vitamin előanyagaiból. A szervezetünk D-vitamin-szintjéért ugyanis elsődlegesen a bőrünket érő ultraibolya (UV-B) sugárzás felelős.
A hiányállapot elkerüléséhez a szakemberek szerint már az is elegendő lenne, ha a márciustól szeptemberig tartó időszakban napi 15-30 percet a napon töltenénk, azonban a modern életvitelből fakadóan erre a lakosság nagyobb hányadának nem jut elég ideje, ez viszont magában hordozza a D-vitamin-hiány kialakulásával járó egészségügyi kockázatokat.
A D-vitamin hiányának veszélye és tünetei
Az ezredforduló óta intenzíven kutatott terület a cholecalciferol emberi szervezetben betöltött szerepe. Legismertebb funkciója a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése, azonban ennél sokkal több folyamatra van nagy hatással a jelenléte.
Az eddigi kutatások eredményei mára igazolták, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett számos egyéb betegség, köztük a daganatos kórképek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, az asztma és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik, illetve az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorol.
D-vitamin-hiányra utalhat a csontok gyengülése (pl. csontlágyulás, csonttörések, nehezen gyógyuló törések, csontritkulás), az izomgörcsök és a gyorsan romló a fogak. Gyermekek esetén a D-vitamin hiánya angolkórhoz vezethet.
A gyermekkori alacsony D-vitamin-szint jelei
A D-vitamin-szint mérése, ellenőrzése különösen javasolt gyermekeknél az alábbi tünetek esetén:
- a bőr sápadtsága,
- puha koponyacsontok,
- boltozatos homlok,
- elgörbült alsó végtagok („o” láb kialakulása)
- mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”)
- fokozott hajlam a csonttörésre
- izomzat tónusának csökkenése,
- fogzás és mozgásfejlődés késése,
- gyakori légúti fertőzések.
Mik növelhetik a D-vitamin-hiány kockázatát?
- diabétesz
- egyes gyógyszerekkel végzett kezelés (pl. epilepszia elleni készítmények)
- felszívódási zavarok (cisztás fibrózis, gyulladásos bélbetegség, lisztérzékenység, laktózintolerancia, gyomorszűkítő műtét)
- granulómás betegségek (pl. sarcoidosis, tuberculosis, histoplasmosis)
- hasnyálmirigy-elégtelenség
- mellékpajzsmirigy-túlműködés
- idős kor (>65 éves férfiak és >70 éves nők) és idősotthonban élők
- korábbi D-vitamin-hiányos állapot
- krónikus gyulladásos betegségek
- krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
- krónikus vesebetegség
- limfómák
- májbetegség
- nem traumás eredetű csonttörések előfordulása
- csontlágyulás (oszteomalácia)
- csontritkulás (oszteoporózis)
- súlyos elhízás (testtömegindex >30 kg/m2)
- vegán étrend
Hogyan bizonyítható a D-vitamin hiánya?
A szervezet D-vitamin-ellátottságának mérése: 25-OH-D-szint a vérben
Amióta a kutatások bizonyossá tették, hogy a D-vitaminnak jelentős szerepe van az egészségünkre nézve, nagymértékben nőtt a D-vitamin szérumszintjére vonatkozó vizsgálatok gyakorisága is. A kalcidiol (25-OH-D) szint meghatározását egyszerű vérvétel útján bármelyik kezelőorvos kérvényezheti, azonban a szakmai körökben inkább az az elfogadott eljárás, ha a D-vitamin-ellátottság rutin ellenőrzését azoknál a betegeknél végzik el rendszeresen, akik a D-vitamin-hiány kialakulásának rizikócsoportjába sorolhatók.
A 25-OH-D3 normál szintje
D-vitamin-szint (25-OH-D3) | |
Normál | 30 ng/ml vagy 75 nmol/l |
Hiány | 20 ng/ml vagy 50 nmol/l |
Súlyos hiány | 10 ng/ml vagy 25 nmol/l |
Az őszi-téli időszakban az éghajlati sajátosságból fakadóan érdemes külön figyelmet fordítanunk a rendszeres D-vitamin-pótlásra, mellyel számos komoly betegség kialakulását előzhetjük meg.
Forrás: WEBBeteg
Molnár Judit
Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus