Ginzeng és a sport

szerző: R. G. - Biochallenge Kft. - Támogatott tartalom
frissítve:

Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

De sokszor jön a probléma: Hamar elfáradunk, elkedvtelenedünk. Így elvész a mozgás öröme, ördögi kör alakul ki és sajnos, a végén gyakran feladjuk.

Kitartás, koncentráció kell ahhoz, hogy legyőzzük a kezdeti nehézségeket és szokássá tegyük a folyamatos mozgást, hiszen számos más dolog szívja el az energiánkat, tereli el figyelmünket.

Bizonyos gyógynövények is segíthetnek hamarabb energetizálódni

Jelen írásunkban a ginzeng sportra, aktivításra kifejtett jótékony hatásait ismertetjük.

A ginzeng gyógynövény sporttevékenységre kifejtett hatását számos vizsgálattal bizonyították. A vizsgálatok során igazolódott, hogy a megfelelő mennyiségű ginzeng bevitele javítja a vér oxigénszállító kapacitását. Ezt a hatást a hemoglobin (az oxigén megkötéséért és szállításáért felelős molekula) úgynevezett reoxigenizációjának fokozásával éri el: ez alatt azt értjük, hogy a hemoglobin molekula gyorsabban tudja felvenni, szállítani és leadni az szervekben (például az izomzatban) a szükséges oxigént.

Ezt olvasta már? Ginzeng: gyógyszer, nem csak csodaszer

Ginzeng és a sport

Megfelelő, folyamatos oxigén ellátottság kell ahhoz, hogy az izmaink hosszabban és nagyobb teljesítményre legyenek képesek. Ha elegendő az izmokban az oxigén mennyisége, akkor úgynevezett aerob izommunkáról beszélünk: kedvezőbb az izom anyagcseréje, energiatermelése. Ha csökken az oxigén ellátottság, akkor anaerob izommunka lesz a jellemző, amikor felszaporodnak olyan anyagcseretermékek (például a tejsav), ami az izom gyors kifáradásához vezet. Ilyenkor szoktunk úgynevezett savasodásról is beszélni.

A jó oxigén ellátottság azt is elősegíti, hogy a pulzusunk sokáig a megfelelő tartományban maradjon. Különösen azok látják ennek a jelentőségét, aki pulzuskontrollal futnak, bicikliznek vagy úsznak.

Bővebben A hatékonyabb sportolásért: pulzuskontroll

Klinikai kutatási eredmények alátámasztották, hogy a ginzeng csekély hatást fejtett ki a sportolók hormonrendszerére, így bizonyos stresszhormonok szintje sem emelkedett jelentősen a megterhelés alatt.

A számos vizsgálatban a megfelelő mennyiségű ginzengbevitelt is igyekeztek meghatározni és arra a következtetésre jutottak, hogy a standardizált ginzeng kivonatokkal lehet a legpontosabban adagolni a szükséges ginzenget. A standardizált kivonatok, melyek többnyire gyógyszerek, rendkívül pontosan meghatározott koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot. Ezt általában gyógyszergyártási körülmények, standardok szerint lehet előállítani.

(R. G. Biochallenge Kft.)

Caldwell et al. The Effects of a Korean Ginseng on physical and psychomotoric performance- 2018. J Sports Sci Med.docx,
On the question of influencing the performance of top sportsmen by means of biologically active substances
I. Forgo and M. Kirchdorfer Aerztliche Praxis (1981); 33,44:1784-1786.
The effect of different ginsenoside concentrations on physical work capacity, I. Forgo and A.M. Kirchdorfer
Notabene Medici (1982); 12,9:721-727
Effect of drugs on physical performance and hormone system of sportsmen. I. Forgo Münchener Medizinische Wochenschrift (1983); 125,38:822-824

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.